Alman'ın İngiliz’e oyunu: RMS Carmania
Özel İçerik

I. Dünya Savaşı sırasında Alman ordusu gemilerinden birini İngiliz gemisi RMS Carmania kılığına soktular. Bu kılık değiştirmiş, gerçek ismi Cap Trafalgar olan geminin görevi İngiliz ticaret gemilerini batırmaktı, ancak sahte RMS Carmania’nın foyası çok geçmeden ortaya çıktı.

İLK DENİZ ÇATIŞMASI OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR

Birinci Dünya Savaşı’nın ilk deniz çatışması, ticaret gemisinden dönüştürülerek kruvazör haline getirilen bu iki gemi arasında yaşanmıştı. Güney Atlantik’te gerçekleşen kanlı çatışmaya “Trindade Savaşı ” adı verilmişti.

Alman'ın İngiliz’e oyunu: RMS Carmania

CAP TRAFALGALAR ASLINDA TİCARET GEMİSİYDİ

Alman gemisi Cap Trafalgalar, adını İspanyol kıyılarında 1805 yılında gerçekleşen, Horatio Nelson komutasındaki İngiliz donanmasının Fransız ve İspanyol donanmalarını bozguna uğratmasından alıyor. Aslında Cap Trafalgar, Almanya’da Hamburg ile Güney Amerika hattında ticaret yapmak için üretilmişti. İlk yolcuğunu da 10 Nisan 1914’te Güney Amerika’ya, Brezilya körfezine yapmıştı. Güney Amerika sularının görmüş olduğu en büyük gemi olan Cap Trafalgar, yaklaşık 1.600 yolcu kapasitesine sahipti.

ALMAN GEMİSİ

Savaş başladığında Alman İmpartorluk Donanması, Cap Trafalgar’a el koydu. 18 Ağustos’ta Cap Trafalgar, Alman donanmasının komutası altında, Brezilya’nın 805 kilometre doğusunda bulunan Trindade adasına ulaştı. Cap Trafalgar’ın ilk görevi, İngiliz ticaret gemilerini batırmaktı.

İNGİLİZ GEMİSİ

Eski bir yolcu gemisi olup, silahlandırılmış olan Carmania ise N. Grant’ın komutasındaydı. Carmania, Alman gemilerini uzaklaştırmak için, devriye gezerken Trindade’nın tek limanında, Cap Trafalgar ve iki yakıt ikmal gemisi olduğunu tespit etmişti.

SAVAŞ BAŞLIYOR...

Cap Trafalgar batıya doğru hareket ederken, az sonra başlayacak savaşı fark eden iki Alman yakıt ikmal gemisi geri çekilmeye karar veriyor. Carmania, ikizini gördüğü anda pruvasına doğru ateş açıyor, Cap Trafalgar’dan da cevap geliyor.

Alman'ın İngiliz’e oyunu: RMS Carmania

İki gemi arasında ateş, 2 saatten fazla sürüyor. Carmania, bu ateş savaşında su hattı da dahil tam 79 defa vuruluyor, ancak Carmania’nın top ateşi, Alman gemisinde büyük bir hasara yol açmıştı.

SAHTESİ DAKİKALAR İÇİNDE BATTI

İlerleyen saatte iki geminin arasındaki mesafe 275 metreye kadar iniyor ve her iki geminin mürettebatı, birbirine tüfekler ve mekanik silahlarla ateş etmeye başlıyor. Bu şiddetli çatışmada Cap Trafalgar’da büyük bir yangın ortaya çıkıyor, deniz seviyesine isabet eden bu güçlü bomba, bir numaralı kompartımanı tamamen yok edip, dakikalar içinde batmasına neden oluyor.

Alman'ın İngiliz’e oyunu: RMS Carmania

GERÇEK CARMANİA’NIN ZAFERİ

Bu olay, I.Dünya Savaşı’nın ilk deniz çarpışması olmasının yanı sıra, çok ilginç bir özelliği daha var, o da Cap Trafalgar’ın Almanlar tarafından İngiilz gemisi RMS Carmania kılığına sokulmuş olması. Yani iki gemiden biri taklit RMS Carmania, diğeri de gerçek Carmania.