Almanya, Ukrayna’ya 5 bin miğfer gönderecek
AA

Almanya Savunma Bakanı Sözcüsü Arne Collatz, Berlin'de yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya 5 bin miğfer gönderileceğini doğruladı.

Bakan Sözcüsü Collatz, “Ukrayna'nın bu yöndeki talebini değerlendirdik ve onayladık. Ancak teslimat zamanı konusunda henüz bir şey söyleyemiyorum.” dedi.

Öte yandan Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, Alman Federal Meclisindeki Savunma Komitesini güncel konular hakkında bilgilendirdi.

Lambrecht, Almanya'nın Ukrayna'nın yanında olduğunu açıkça belirttiğini ifade etti.

“SEMBOLİK BİR JEST”

Ukrayna'nın Berlin Büyükelçisi Andriy Melnyk, 5 bin miğfer kararını 'tamamen sembolik bir jest' olarak değerlendirerek eleştirdi.

“KOVADAKİ BİR DAMLA, TESELLİ BİLE DEĞİL”

Melnyk, Alman Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Bu, sadece kovadaki bir damla, teselli bile değil." dedi.

SCHOLZ: "SİLAH DEĞİL AMA ÜLKEYE YARDIMCI OLACAK"

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ise Ukrayna’nın taleplerine karşılık silah göndermeyi reddettiğini vurgulayarak, “Gönderdiğimiz miğferler silah değil, ama ülkeye yardımcı olacak. Rusya ve Ukrayna konusunda bu şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Avrupa’nın ortasındaki bu çatışmaya barışçıl bir çözüm bulmak için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

KLİTSCHKO: "BİR SONRAKİ YARDIM NE, YASTIK MI?"

Uzun yıllar Almanya’da yaşayan ve Ukrayna’nın başkenti Kiev’in Belediye Başkanı olan Vitali Klitschko ise Alman medyasına verdiği röportajda, Almanya’nın Ukrayna’ya 5 bin askeri miğfer göndermesini "şaka" olarak nitelendirdi.

Klitschko, “Alman hükümetinin tutumu karşısında ne diyeceğimi bilemiyorum. Almanya Savunma Bakanlığı, görünüşe göre her an Ukrayna’yı işgal edebilecek mükemmel donanımlı Rus kuvvetleriyle karşı karşıya olduğumuzun farkında değil" dedi. Klitschko miğfer yardımı hakkında, “Almanya’nın bir sonraki yardımı ne olacak? Yastık mı?” ifadeleriyle tepkisini dile getirdi.

Almanya, Ukrayna’ya 5 bin miğfer gönderecek

Almanya'da hükümet, prensip olarak çatışma yaşanan bölgeleri bulunan ülkelere silah sevkiyatı yapmıyor. Almanya'nın Ukrayna'ya silah göndermemesinin diğer nedenlerinden birisi de silah temininin diplomatik çabalara zarar verebileceği endişesinden kaynaklanıyor. Almanya, her yıl Ukrayna'ya kalkınma iş birliği çerçevesinde 1,8 milyar euro yardım sağlıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)