Almanya'daki Türklerin darbe karşıtı mitingine yasak
Ajanslar

Son açıklama, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'den geldi.

"BU YÜRÜYÜŞÜ KABUL EDEMEYİZ"

Alman Bakan, "Türkiye'nin iç politikasında yaşanan gerginliklerin Almanya'ya taşınmasını ve farklı siyasi düşüncelere sahip kişilerin sindirilmeye çalışılmasını kesinlikle kabul edemeyiz" dedi.

"ENGELLEMELERE RAĞMEN MİTİNGİ YAPACAĞIZ"

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu ise engelleme girişimlerine rağmen mitingin yapılacağını belirtti.

"Almanya, Pazar günü yapılacak mitingle ilgili ciddi bir demokrasi sınavı veriyor." diyen Yeneroğlu, Alman firmaların miting organizasyonu için yapılan sözleşmeleri ani bir şekilde iptal ettiğini söyledi.

MİTİNG KÖLN'DE SAAT 15:00'TE

Almaya'nın Köln şehrinde yapılacak olan miting saat 15.00'te başlayacak. Deutzer Werft (Döytza Wert)'te yapılacak miting için Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden ücretsiz otobüsler kaldırılacak. Miting de sadece Atatürk posteri ve Türk Bayrakları olacak.

Mitinge katılacak 84 kuruluştan bazıları şöyle:

Avrupa Türk Birliği
Avrupa Türk Caferiler Birliği
Avrupa Türk Federasyonu
Avrupa Türk Spor Kulüpler Federasyonu (UTSCE)
Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD)
Avrupalı Türk Girişimliler Birliği (ATGB)
Azerbaycan Kültür Derneği Köln
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)
Ehli Beyt Vakfı
Milli Görüş
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MUSİAD)
Tüm Sanayici ve İşadamlari Derneği (TÜMSİAD)
Türk Gençlik Birliği Köln (TGB)
Türk İşadamları Derneği
Türk Üniversiteliler Dernegi (TürkUnid)

ERDOĞAN'IN BAĞLANMASINI ENGELLEDİLER

Darbeye Karşı Demokrasi Platformunun bugün saat 15.00'te Deutzer Werft'te düzenleyeceği mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telekonferans yöntemiyle bağlanıp kurulacak dev ekrandan halka hitap etmesine müdahale geldi. Köln polisinin güvenlik gerekçesiyle buna izin vermemesi üzerine, platform önce yerel mahkemeye, ret cevabı alınca da bir üst mahkemeye başvurdu.

Üst mahkeme de, polis lehine karar verince, karar gün içinde Anayasa Mahkemesine taşındı. Almanya Anayasa Mahkemesi de Köln polisini haklı bularak, daha önce verilen mahkeme kararlarını onadı.

"HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ BİR KARAR"

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Zafer Sırakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hukuk açısından bu kararın kabul edilebilir bir tarafı yok. Siyasi bir karar olduğu çok net. Demokrasilerde insanların fikirlerini ve düşüncelerini iletmemeleri veya buna imkan sağlanmaması manidar bir tutum." dedi.

Sırakaya, "Bizler bu karara katılmasak da, mahkemenin kararına göre hareket edeceğiz. Platformunun kesinlikle kanuni çerçevenin dışında hareket etmemesi gerektiği yönünde olan düşüncemizi belirtmek istiyoruz." şeklinde konuştu.