Angela Merkel dokuzuncu kez parti başkanı seçildi
Ajanslar

1

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, salı günü Essen'deki parti kongresinde dokuzuncu kez genel başkanlığa seçildi. Oylamaya tek aday olarak katılan Merkel, oyların yüzde 89,5’ini aldı.

Merkel, böylece 2004 yılındaki yüzde 88,4’lük oy oranının ardından şimdiye dek en düşük destek aldığı ikinci sonucu elde etmiş oldu.

MÜLTECİ POLİTİKASI OYUNU DÜŞÜRDÜ

62 yaşındaki Merkel 2014 yılındaki genel kongrede ise delege oylarının yüzde 96,2'sini alarak genel başkanlığa seçilmişti. Ancak bu sonuç mülteci krizinden önce idi. Mülteci krizi sonrası Merkel'e parti içinde de eleştiriler yöneltilmişti.

Angela Merkel dokuzuncu kez parti başkanı seçildi

360 derece kamera Merkel'i şaşırttı VİDEO

KAMERA DİKKATİNİ DAĞITTI

Partisi Hristiyan Demokratlar’ın genel başkanlığına dokuzuncu kez seçilen Merkel, zaferinin ardından çevresini saran gazetecilerin sorularını yanıtlamak üzereyken dikkati birden dağıldı. Kamera yüzünden zaferinin tadını çıkaramadı.

Angela Merkel dokuzuncu kez parti başkanı seçildi

"NEDİR BU?"

Şaşkınlık içinde çevresine bakan Merkel, etrafındakilere de “Bu alet nedir? Bana teknik yardım verebilecek birileri var mı? Nedir bu?” diye sordu.

Kameraman ise “Bu bir 360 derece kamera” yanıtını verdi. Ancak bu yanıttan tatmin olmayan Merkel sorularını birbiri ardına sıraladı: “Ne işe yarıyor? Dönüyor mu? Yanda durması iyi bir fikir mi? Bu 360 derece kamera kimin?”

Kameranın CDU’ya ait olduğunun anlaşılmasıysa Merkel’in etrafını saran gazetecilerin gülüşmesine neden oldu.

Angela Merkel dokuzuncu kez parti başkanı seçildi

2017'DE YENİDEN BAŞBAKAN ADAYI

2017 yılında yapılacak genel seçimlere CDU’nun başbakan adayı olarak katılacak olan Merkel, oylama öncesi kongrede delegelere hitaben yaptığı konuşmada partisinin seçim programı hakkında bilgi verdi.

BAŞBAKAN OLURSA İKTİDAR SÜRESİ 16 YIL OLACAK

Merkel Nisan 2000'den bu yana CDU genel başkanlığı ve Kasım 2005'ten bu yana da başbakanlık görevlerini yürütüyor.

Merkel 2017'deki seçimlerde dördüncü kez başbakan olursa, görev döneminin sonunda CDU'nun kurucularından 14 yıl boyunca başbakanlık yapan Konrad Adenauer'ı geride bırakacak ve 16 yılla en uzun süre Almanya başbakanlığı yapan Helmut Kohl'ün rekorunu kıracak.