Angry Birds kan kaybediyor

Angry Birds kan kaybediyor

Angry Birds'ün üreticisi Rovio'da işler tersine döndü. 2012 yılına dek alanında bir numara olan ve her cihaza girmeyi başaran şirket, değişen mobil oyun endüstrisi nedeniyle zor günler geçirmeye başladı. Sadece 2012 yılında daha önceki yıla kıyasla yüzde 101 oranında büyüme kaydeden Rovio yüzde 57'nin üzerinde kârını artırırken, 2013'te beklentiler Rovio'nun beklentilerini karşılamaktan oldukça uzak kaldı.

Gelir bazında Rovio 2013'te 216.33 milyon doları kasasına sokmayı başarırken, 2012'ye kıyasla gelirlerde sadece yüzde 2.5 oranında bir artış yaşandı. 2012'de şirket 211 milyon dolar gelir elde etmişti.

ANGRY BIRDS'ÜN GELECEĞİ TEHLİKEDE

Rovio'nun gelirlerinin bu denli hızlı düşüşünde en önemli etken ise değişen mobil oyun sektörü aslında. Angry Birds'ü indirmek isteyen kullanıcılardan kişi başına ortalama 1 dolar alan Rovio'nun bu stratejisinin değişmesi gerekiyor; zira kullanıcılar artık yoğun olarak ücretsiz olan oyunları indirmeyi yeğliyor. Bu da ücretli oyunların daha az indirilmesine neden oluyor. Ancak oyunlar her ne kadar ücretsiz indirilse de oyun içi ödeme sistemi ile kullanıcıların isteği dahilinde ek ücretler alınıyor ve oyun şirketleri bu şekilde gelir sağlamaya çalışıyor.

CANDY CRUSH BAŞARILI

Bunu en iyi başaran şirketler ise aylardır en çok indirilen uygulamalardan biri olan Clash of Clans, Candy Crush Saga gibi oyunlar... Candy Crush Saga'nın mimarı King, sadece bu oyunu üzerinden ücretsiz indirilmesine rağmen, oyun içi alım sistemi sayesinde 1.5 milyar dolar gelir yaratmayı başardı. Benzer şekilde Clash of Clans'ın yapımcısı SuperCell de aynı format altında 892 milyon doları kasasına koymasını bildi.