Ankara bombacısı korsakoff hastası çıktı

Ankara bombacısı korsakoff hastası çıktı

ABD'nin Aşağıayrancı'daki Büyükelçilik binasına yapılan saldırıda, elçilikte çalışan güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti. Olay sırasında ABD Büyükelçisi'ni ziyarete giden gazeteci Didem Tuncay da yaralandı.

YUNANİSTAN KAMPINDA EĞİTİM GÖRDÜ

Kanlı eylemi 40 yaşındaki DHKP-C üyesi Ecevit Şanlı'nın yaptığı tespit edildi. Cesedi parçalara ayrılan Şanlı'nın, 2001 yılındaki ölüm oruçlarında Korsakoff hastalığına yakalandığı için 'kendi başına hayatını sürdüremez, durum ağır, ölebilir' denilerek tahliye edildiği ortaya çıktı. Şanlı'nın Yunanistan'ın Lavrion kampında eğitim gördüğü kaydediliyor. Uzmanlara göre B1 vitamini eksikliğinden kaynaklanan bu hastalığa yakalananların 11-12 yıl yaşayabildiğini ifade ediyor. Şanlı da 2001 yılında Korsakoff hastalığına yakalanmıştı.

ÖLÜMÜN KIYISINDAKİ İSİMLERİ SEÇİYORLAR

DHKP/C, canlı bombalı saldırılarında ölümün kıyısına gelmiş ağırlıklı olarak kanser hastası örgüt üyeleriyle canlı bomba saldırıları gerçekleştiriyor.

6 AYLIĞINA SEZER ONAYIYLA BIRAKILDI

Wernicke Korsakoff hastalığından 2002'de eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayıyla 6 aylığına serbest kaldığı öğrenildi. Harbiye Orduevi saldırısına katıldığı ve Gazi olaylarında polisle çatıştığı kaydedildi.

Patlama, büyükelçiliğin Paris Caddesi tarafında bulunan ve elçilik görevlileri ile randevu alarak ziyarete gidenlerin giriş yaptığı 2 No'lu kapısındaki nizamiyede yaşandı. Edinilen bilgile göre patlayıcı bulunan paketle X-Ray cihazından geçmeye kalkan bir şahıs, bombanın fark edilmesi üzerine patlayıcı ateşledi. Patlama sonucu nizamiyenin kapısı uçtu ve içerisi tamamen enkaz haline geldi. Canlı bombaya ait olduğu tahmin edilen vücut parçaları etrafa saçıldı.

İKİNCİ PATLAMA UYARISI

Saldırıda, elçilikte çalışan 47 yaşındaki güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti, Ankara'nın deneyimli gazetecilerinden Didem Tuncay ise ağır yaralandı.

Patlamadan sonra olay yerine gelen polis ekipleri ikinci bir patlama olasılığı bulunduğunu belirterek, vatandaşları olay yerinden uzaklaştırdı. Polis helikopteri, olay bölgesinde uçuş yaparken, patlamanın yaşandığı yerde geniş güvenlik önlemleri alındı.

PERSONEL SIĞINAĞA İNDİ

Vatan Gazetesi'nden Kemal Göktaş'ın haberine göre, patlamanın duyulmasıyla ABD Büyükelçiliği'nde bulunan bütün personel sığınaklara yönlendirildi. Görevliler, nükleer ya da kimyasal saldırı durumunda kullanılmak üzere hazırlanan maskeleri de personele verdi. Bu yüzden patlamadan kısa süre sonra bilgi almak için aranan büyükelçilik telefonlarına cevap verilmedi. Güvenlik şeridi çekilen bölgede, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone olay yerinde inceleme yaptı.

'ELİNİ KARNINA GÖTÜRMÜŞ'

Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler ise, Valiler Toplantısı'na gelişinde de bombalı saldırıya ilişkin şu bilgileri verdi: "Güvenlik bölümünden görüntüleri birebir izledim. ABD Büyükelçiliği'nde son derece önemli ve kontrol edilebilir bir güvenlik sistemi var. Oraya dışarıdan gelen bir şahsın içeriye geçmesi mümkün değil. Ancak içeriden ziyaret etmek istediği kişi oraya kadar geliyor ve onun beraberinde girebiliyor. O bölgeden içeriye geçmesi mümkün değil. Tam kapının ağzında güvenlik görevlisi onu karşılarken, elini karın bölgesine götürdüğü görüntüsü var, daha sonra görüntü kesiliyor."

DİĞER ELÇİLİKLERDE ALARM

Kozmik oda soruşturmasını da yürüten özel yetkili Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Patlamanın ardından çevredeki büyükelçiliklerde güvenlik önlemleri artırıldı. Patlamanın meydana geldiği Paris Caddesi'nin Çankaya yönündeki girişi demir kalkan bariyerle araç trafiğine kapatıldı. Polis ekipleri, araçları diğer cadde ve sokaklara yönlendirirken, cadde üzerinde bulunan Almanya ve Fransa büyükelçiliklerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü. Ayrıca, büyükelçiliklerin bulunduğu bölgeye takviye polis ekipleri sevk edildi. Bombacının ölüm orucundan kaynaklı Wernicke Korsakoff raporu verildiği için 2001 yılında tahliye edilen 40 yaşındaki Ecevit Şanlı olduğu belirlendi.