AP'de Türkiye raporu oylaması ertelendi

ö

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda dün ele alınan 2014 Türkiye İlerleme Raporu'nun oylaması, Haziran ayına ertelendi. Strasbourg'da gerçekleşen toplantıların sonucunda raporun bugün oylanması bekleniyordu.

Bu raporda 30 değişiklik önerisi verildi. Yeni fasılların açılması konusunda siyasi partilerin arasındaki görüş ayrılıkları giderilemedi.Özellikle Hristiyan Demokrat Parti ve Yeşillerin arasında yeni fasılların açılması konusunda anlaşma sağlanamadı. Bu sebeple raporun oylaması Haziran ayına ertelendi.

TÜRKİYE'YE HEM ÖVGÜ HEM YERGİ

Taslakta Türkiye'ye hem övgü hem de eleştiri var. Raporda Türkiye'nin Suriyeli mültecilere karşı olan tavrı övülüyor. IŞİD'le mücadelede daha etkili sınır güvenliği isteniyor. Barış sürecine de destek var. Ancak eleştirilerin dozu geçmiş yıllara göre daha fazla. HSYK'daki değişiklikler, içgüvenlik paketi, ifade özgürlüğü ve iş kazaları konularında eleştiriler var. Yargı, temel haklar ve güvenlik alanlarında reformlar isteniyor. Kıbrısta ise askerleri çekmeye ve kapalı Maraş'ı BM'ye iade etmeye davet ediliyor.