Araplara konut satışında artış bekleniyor

satış

Tüketici Hukuku Enstitüsü Arap Gayrimenkul Yatırımcılar Komisyon (ARİC) Başkanı Hüseyin Sami Çaprak, 2015'in ocak-ekim döneminde Araplara yaklaşık 8 bin konut satıldığını belirterek, yıl sonuna kadar bu rakamın 10 bine ulaşmasını beklediklerini söyledi. Çaprak, 2014 yılında yabancılara 18 bin 959 konut satışı gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan verilere göre, 2015'in ilk 10 ayında yabancılara konut satışının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,5 artarak 18 bin 428'e çıktığını belirten Çaprak, yılın bitmesine henüz iki ay kalmasına rağmen yabancılara satışta geçen yılın rakamının yakalandığını vurguladı.

'2 BİN SATIŞ DAHA BEKLİYORUZ'

Satışların artarak devam etmesini beklediklerini belirten Çaprak, şunları ifade etti: "Arap yatırımcıların Türkiye'de güven ve huzur içerisinde yatırım yapmaları önemli. Bunu sağladıkça yatırımlar artıyor. TÜİK tarafından yayınlanan yabancılara konut satışı verilerine göre, Bu yılın ocak-ekim döneminde Araplara yaklaşık 8 bin konut satıldı. Yıl sonuna kadar 2 bin satış daha bekliyoruz. Araplara konut satışının yıl sonunda 10 bine ulaşacağını öngörüyoruz. 2015'in tamamında yabancılara gayrimenkul satışının, geçen yıla oranla yaklaşık 4 bin 500 daha fazla olacağını tahmin ediyoruz."

IRAKLILAR İLK SIRADA

Türkiye'yi tercih eden yabancı yatırımcıların başında, 3 bin 221 konut satışı ile Iraklıların geldiğini belirten Çaprak, Iraklıları 2 bin 200 ile Suudi Arabistanlıların, bin 750 ile Rusların ve bin 728 ile Kuveytlilerin izlediğini aktardı.

ARAPLAR EN ÇOK BU İLLERDEN GAYRİMENKUL ALIYOR

Çaprak, Arap yatırımcıların en çok İstanbul, Bursa ve Yalova'dan gayrimenkul aldığına işaret ederek, yapılan satışların çokluğu oranında sorunların da ortaya çıktığını, fiyat aldatmacası, sözleşme hileleri, ruhsatsız veya amaca aykırı satışların bu sorunların başında geldiğini bildirdi.