Arapların Türkiye'deki gayrimenkul yatırımı arttı

konut

Dünyanın en büyük gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı ekim ayı konut satış istatistiklerini değerlendirdi. TÜİK’in yaptığı açıklamalara göre 2015 yılının ekim ayında Türkiye geneline 104 bin 098 adet konut satışı gerçekleşti. Aynı yılın eylül ayına oranla gayrimenkul sektöründe yüzde 13’lük bir artış gözlemlenirken, geçtiğimiz yılın ekim ayına kıyasla göre ise yüzde 9 civarı yükselen bir grafik izledi.

GAYRİMENKUL GÜVENLİ LİMAN OLMAYA DEVAM EDİYOR

Rakamların yıl sonuna kadar artan bir ivme seyredeceğini belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Piyasalarda hareketlilik dönem dönem azalsa bile yatırımcı açısından gayrimenkul her zaman güvenli liman olmaya devam ediyor. Eylül ayında yaşanan siyasi belirsizliklerden dolayı bekle-gör politikası izleyen yatırımcı yavaş yavaş hareketlendi ve bekleyen talep yatırıma dönüşmeye başladı. Bu durum gayrimenkul piyasasının hareketlenmesine zemin hazırlıyor. Yaşadığımız finansal istikrarsızlık aynı zamanda vadelerin kısalmasına ve faizlerin artmasına neden oldu. Bu durum ipotekli gayrimenkul satışlarını azalttı. Ekim ayında geçekleşen satışların yüzde 27’si ipotekli satış olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılın aynı ayı ile karşılaştırma yaptığımızda rakamlara yüzde 19 oranında bir azalma gözlemliyoruz” dedi.

YABANCI YATIRIMCININ GÜVENİ GERİ GELİYOR

Başta Irak, Sudi Arabistan, Rusya, Kuveyt ve İngiltere olmak üzere yabancı yatırımlarının artış gösterdiğini belirten Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol; “Siyasi belirsizlik ve Türkiye genelinde yaşanan terör olayları yabancı yatırımcınında bir dönem beklemede kalmasına sebep olmuştu. TÜİK’in Ekim ayı rakamlarını incelediğimizde yabancı yatırımcıya satışın bir önceki aya oranla yüzde 27, geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 24 arttığını görüyoruz. Yüksek standartlarında yükselen projeler ve bu projelerin dünya çapında dev organizasyonlarda tanıtılması yatırımcının gözünü Türkiye’ye çevirtti. Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul başta olmak üzere Antalya, Bursa, Yalova, Aydın ve Muğla yabancı yatırımcıların ilgisini çeken illerin başında geliyor” dedi.