Arda Uskan kimdir

uskan

Usta gazeteci Arda Uskan, karaciğer yetmezliği sebebiyle, uzun süredir tedavi görüyordu. Uskan, hastalığına yenik düştü. 28 Ağustos 2014'te hayatını kaybetti.

İşte Arda Uskan'ın hayatı;

Arda Uskan, 1947 yılında İstanbul’da doğdu. Lise yıllarında amatörce müzikle uğraştı. İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nde okurken son sınıftan ayrıldı. Sonra sinemaya merak sardı.

VAHŞİ KEDİLER ADINDA GRUP KURDU

Sinema okumak için İngiltere’ye gitti, iki sene Londra ve Paris’te serserilik yapıp hiç bir şey okumadan geri döndü. Asil Nadir, Barış Manço, Muazzez Abacı, Nilüfer, Seyyal Taner, Arda Uskan daha yirmi yaşına gelmeden müzisyen olmayı kafasına koymuş, bir “Vahşi Kediler” adında grup kurmuştu. Moda, Caddebostan semtlerinde konserler veren amatör bir gruptu Vahşi Kediler.

AŞIK VEYSEL İLE RÖPORTAJ YAPMIŞTI

1970 yılında gazeteciliğe stajyer olarak Milliyet gazetesinde başladı. 1972 yılında da kadrolu başladı. Sonra Doğan Şener’in yayın yönetmeni olduğu “Hey” Dergisini rahmetli Yener Süsoy ile birlikte çıkardılar. Adını Arda Uskan’ın koyduğu "Hey" dergisi o günlerin efsane haline gelmiş bir müzik dergisi oldu. Fikret Kızılok ile birlikte gittikleri Sivas’ın Sivralan köyünde Aşık Veysel ile yaptığı röportaj ile, Milliyet gazetesinin röportajcısı oldu.

Arda Uskan kimdir

70'Lİ YILLARDA İLK FİLMİNİ ÇEKTİ

1973 yılında Aytaç Arman ile Seyyal Taner’in başrolde olduğu, kendi imkanları ile “Felek” adlı ilk filmini çekti. 70’li yılların sonunda bir fotoroman salgını vardı; Arda Uskan da ayda en az iki fotoroman çekti. Ajda, Muazzez Abacı, Barış Manço, Güngör Bayrak, Nilüfer bu fotoromanların yıldız oyuncularıydı. 1976 yılında ikinci filmi Çizmeli Kedi’de yine Seyyal Taner oynadı.

NOKTA DERGİSİNDE YAYIN YÖNETMENİ OLDU

70 yılların ikinci yarısında rejisör Temel Gürsu ile tanışırken, bugüne kadar süren senaristlik macerası başladı. Pek çok senaryo yazan Arda Uskan, televizyon dönemi başladığında da İbrahim Erkal’ın 120 bölüm süren “Canısı”, Kadir İnanır’ın “Kader Yolcuları” dizisi, Karaoğlan gibi birçok diziye de senaristlik yaptı. Bu arada gazeteci olarak her yıl Cannes film festivallerine gitti. 1982 yılında Gelişim Yayınları’na girdi ve "Nokta" dergisinin ilk sayısından itibaren Ercan Arıklı'yla çalışmaya başladı. Bir yıl sonra Nokta’nın yayın yönetmeni oldu.

STAR TV'NİN İLK HABER MÜDÜRÜ OLDU

“Nokta” dergisi o yılların en önemli haber dergisi oldu. Sekiz yıl, aralıksız "Nokta"nın genel yayın yönetmenliğini yaptı. Gelişim Yayınları’nın Asil Nadir’e satılmasıyla birlikte o günlerde yeni kurulan bir sektöre, özel televizyonlara geçti. Star’ın yeni kurulduğu günlerde, ilk özel televizyonun ilk haber müdürü oldu ve “Nefes Nefese” isimli bir haber programı yaptı.

95'Lİ YILLARDA ÖZEL HABER EKİBİ KURDU

Anahtar adlı bir haber program hazırlayıp sundu. Daha sonra Kanal 6’nın kuruluşunda bu kanalda yine haber müdürü olarak görev yaptı. 1995 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte “özel haber ekibi” olarak ATV’ye geçti. Daha sonra aynı kanalda program yapımcısı olarak çalıştı. Böylece ilk üç özel televizyonun kuruluşunda yer aldı. 2000 yılında tekrar yazılı basına dönerek "Radikal" gazetesinde köşe yazıları yazdı, "Aktüel" dergisinde “Varyete” ekini çıkardı.

Arda Uskan kimdir

16 YIL EVLİ KALDI

Vatan gazetesi kurulurken oraya geçti. "Haftalık" dergisinde yayın danışmanı olarak görev yaptı. 1977 yılında askerliğini Denizli’de yaptı. 1972 yılından 1979 yılına kadar şarkıcı Seyyal Taner ile birlikte oldu. Arda Uskan, daha sonra Selda Hanım ile evlendi, 16 yıl evli kaldıktan sonra 90’lı yılların ortalarında boşandılar. 2001 yılından itibaren de tekrar beraber yaşamaya başladılar. Ali (d.1981) adında bir çocukları var.

HAYATINI KAYBETTİ

Arda Uskan, uzunca bir süredir boğuştuğu karaciğer yetmezliği sebebiyle 28 Ağustos 2014 tarihinde hayatını kaybetti.