Arınç'tan Bakan Günay'a ince gönderme

Arınç'tan Bakan Günay'a ince gönderme

Kars'taki “İnsanlık Anıtı” heykeliyle ilgili tartışmalara Başbakan Yardımcısı Arınç da katıldı. Dün Kanal D'de yayınlanan 32. Gün programına katılan Arınç, Mehmet Ali Birand'ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

BAŞBAKAN'LA ÇOĞU ŞEYDE AYNI DÜŞÜNÜYORUZ

Arınç “Ucube” tartışmalarıyla ilgili soruya şu yanıtı verdi: “Sanata kesinlikle karşı değiliz. Başbakan'la çoğu şeyde aynı düzlemde düşünüyoruz. Türkiye'deki heykellere baktığınız zaman hayran olunabilecek de çok heykel var ama yüzde 50'si estetikten yoksun. Yıkılması ile ilgili zaten yasal bir sorun var. Anıtlar Kurulu'ndan izin alınmamış, heykel kültür ve tabiat varlıkları kanununa aykırı” dedi.

KÜLTÜR BAKANI'NIN YAPTIĞI YANLIŞTI

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın “Başbakan ‘Ucube' diyerek başka yeri kastetti” sözlerine de değinen Arınç “Başbakan heykelle ilgili kendi görüşünü söylemiştir, ne demek istediği çok açık. Kültür Bakanı'nın yaptığı yanlıştı. Tabii o da kendince iyi bir şey yaptı... Allah bizi onun yerine koymasın” dedi. Arınç heykelle ilgili kendi görüşünü de “Haydi aynı şeyi söylemeyeyim. ‘Ucube' değil de ‘Garip' diyeyim” şeklinde dile getirdi.

DAVETLERİMDE ALKOL VAR

Alkol ve tütün satışıyla ilgili yeni yönetmeliğin bir “içki yasağı” olup olmadığına ilişkin soruya ise Arınç şu yanıtı verdi: “Ben hayatımda ağzıma hiç içki koymadım. İlk milletvekili olduğum 1995'te Manisa Ticaret ve Sanayi Odası bir yemek verdi. Baktım masada alkol var. Bunu kabullenmedim ve kalktım gittim. Sonra Meclis Başkanlığı'na kadar geldim. Gördüm ki bu masalarda oturabilmeliyiz, oturmalıyız. İçen arkadaşlarımızla birlikte olabiliriz, olmamız gerebilir. Ben verdiğim davetlerde bunu koyuyorum. Çünkü bunu arzu eden isteyenler olabiliyor. Ben hayatımdaki dönüşü samimiyetle izah eden bir insanım.

AB'Yİ İHANET OLARAK GÖREN BİR GELENEKTEN GELİYORUM

Avrupa Birliği'ni vatana ihanet olarak gören bir gelenekten geliyorum. Ama 28 Şubat sürecinde inandım ki bu süreçleri yaşamamanın tek yolu demokrasi ve hukuk standartlarını yükseltmak. O da AB ile belki mümkün olabilecek.” RTÜK'te ağırlığım yok Muhteşem Yüzyıl dizisine de değinen Arınç, dizinin ticari kaygı ile çekildiğini, gerçeklerin saptırıldığını, yapımın belgesel değil de dizi olmasının bir şey değiştirmediğini Söyledi. Arınç, diziyle ilgili çok fazla şikayet aldıklarını da belirtti. Kendisinin RTÜK üzerinde bir etkisinin olmadığını söyleyen Arınç, diziye verilen cezanın da kanun çerçevesinde olduğunu da vurguladı.