Arınç'tan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Arınç'tan Bakanlar Kurulu sonrası açıklama

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın grup toplantısında bütün Türkiye'ye ve dünyaya, Suriye tarafından düşürülen uçakla ilgili görüş ve düşüncelerini ifade edeceğini bildirdi.

Arınç'ın açıklamalarından satır başları...

Uçağımızın Suriye tarafından düşürüldüğü açıklandı. Bugün Bakanlar Kurulu'nun ve yarın Başbakan'ın açıklayacağı bütün bilgileri görüştük.

UÇAĞIMIZIN KASTEN DÜŞÜRÜLDÜĞÜ TESPİT EDİLMİŞTİR

Bir adet RF-4 uçağımız Suriye tarafından vurularak Lazkiye karasularına düşürülmüştür. Gerekli arama çalışmalarına başlanmıştır. Bu girişimlerimiz Suriye tarafından olumlu karşılanmıştır. Arama kurtarma çalışmalarımız halen devam etmektedir.

Suriye tarafı uçağımızın Suriye ulusal hava sahası içinde vurulduğu yönünde kamuoyunu yanlış bilgilendirmeye yönelik çabalar sergilemektedir. Suriye'nin Türk uçağının kimliğini belirleyemediği yönündeki iddiaları temelsizdir.

Uçağımız tanıtıcı ve eğitim çalışmalarını sürdüren bir uçağımızdır. Uçağımız hiçbir uyarı almadan vurulmuştur. Suriye'nin Türkiye'nin uçağının kimliğini belirleyemediği asılsızdır. Yaptığımız çalışmalar sonucu bunu tespit etmiş durumdayız. Uçağımız Suriye hava sahasına yanlışlıkla girdi.

VİDEO İÇİN TIKLAYIN

Uluslarası hukuk uyarınca ülkelerin açık denizler üzerinde bulunan hava sahasını serbestçe kullanma hakkı bulunmaktadır. Uluslararası hava sahasında gerçekleşen söz konusu olay karşısında ülkemiz mukabelede bulunma hakkı dahil olmak üzere uluslararası hukuktan kaynaklanan tüm haklarını mahfuz tutmaktadır.

UÇAKSAVARLA DEĞİL FÜZE İLE DÜŞÜRÜLDÜ

Suriye, uçağımızın uçaksavar ateşiyle ve kıyıdan 100 metre mesafede vurulduğunu ileri sürmektedir. Suriye'nin iddiası budur. Tarafımızdan ise kıyıdan 13 mil açıkta, uluslararası hava sahasında vurulduğu belirtilmektedir. Radar kayıtları bu konuda Türkiye'nin tezini tamamen doğrulamaktadır, hiçbir kuşkuya yer kalmayacak şekilde. Bu tür kayıtlar Türk radarlarında mevcut olduğu gibi Doğu Akdeniz kapsama alanında bulunan bölgedeki tüm radarlarda da mevcut olmalıdır. Dolayısıyla bu konuda üçüncü taraflara da başvurulabilir. Radar kayıtlarına göre uçağımızın saat 11.58'de kıyıdan 13 mil mesafede ve Suriye kara suları ve hava sahasının dışında, 7400 feet irtifada isabet aldığı anlaşılmıştır. 7400'ün üçte birini kabul ederseniz 2500 metre yükseklikte olduğu bilinmektedir. Keza radar kayıtları bu isabetin etkisiyle uçağımızın sol tarafına yatarak 90 saniye içinde 4 mil doğuya doğru keskin bir düşüşe geçtiğini ve kıyıdan 8 mil mesafede denize düştüğünü göstermektedir. Uçağımızın enkazının bin metreden aşağıda olduğu tespit edilmiştir.

Uçağımızın enkazının bin metreden aşağıda olduğu tespit edilmiştir. Keza uçağımız çok daha yakında vurulsaydı enkazı daha sığ bir mevkide olması gerekirdi. Uçaksavarla vuruldu iddiasının gerçekle alakası yoktur. Uçağımız lazer ya da ısıya güdümlü füze ile vuruldu.

Suriye soğukkanlılıkla uluslararası hava sahasında tek başına seyreden, silahsız bir uçağımızı hedef alıp düşürmüştür. Bu hasımane eylem, tarafımızdan elbette gereken yapılacaktır. Uluslararası hukuk ve teamül Türkiye'nin yanındadır. Türkiye bu meşru sınırlar içinde gereken adımları atmakta tereddüt etmeyecektir

Suriyelilerin uçağımızı kasıtlı olarak uluslararası hava sahasında hedef aldıklarına hiçbir kuşku yoktur.

NATO'nun 4. ve 5. maddesiyle ilgili müracatı yaptık.

Pilotların kurtulma ihtimalleri var. Dua edelim. Pilotlarımızın Suriye tarafının veya bir üçüncü ülkenin elinde bulunduğuna dair hiçbir bilgi doğru değildir. Keşke öyle olsaydı, hayatta olduklarını bilir ve bir şekilde kendilerine ulaşırdık.

Suriye'ye elektirik satışı sürüyor, 1-2 gün içinde karar çıkar.

KURTARMA UÇAĞIMIZA ATEŞ AÇILDI

Arınç, Suriye'nin askeri uçağı düşürmesinin ardından ilk kurtarma çalışmaları kapsamında en yakın üstlerden dört helikopterin, biri üzerinde helikopter bulunduran üç geminin olay mahaline gittiğini belirterek, ''Arkasından da bir Casa uçağı ve yine başka yardım ekipleri yola çıkmıştır. Maalesef Casa uçağımıza yerden atış yapılmıştır. Olayın duyulması üzerine Dışişleri Bakanlığımız, Genelkurmay Başkanlığımız Suriye yetkililerini aramış ve bu arayış üzerine de bu taciz derhal kesilmiştir'' dedi.