Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler

t

Arsa, üstüne bina yapılabilir, tarım yapılmayan, parsellenmiş, belediye sınırları içinde kalan toprak parçasına verilen addır. Arsa satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar zaman gazetesi tarafından belirlendi. İşte arsa almak isteyen herkesin okuması gereken önemli bilgiler...

HİSSELİ VEYA MÜSTAKİL OLUP OLMADIĞINI KONTROL EDİN

Tapunun malik bölümünde tam, 1/1 yazıyor ya da bir oran yazmıyor ise tapunun tek sahibi vardır. Eğer ½, 1/10 gibi oran yazıyorsa arsa birden fazla kişiye aittir ve kimin nereye sahip olduğu belli değildir. Bu durumda ifraz yani ayırma işlemi yapıp arsayı müstakil hale getirin.

ŞUFA (ÖN ALIM) HAKKI VAR MI

Hisseli bir arsa alıyorsanız ‘şufa’ yani ‘ön alım hakkına’ dikkat etmelisiniz. Hisseli satışta öncelikli alım hakkı diğer hissedarlarda. Son düzenlemeye göre habersiz olan hissedarların bunu talep etmeleri için 2 yıl hakları var. Yani son 2 yıl içinde çok değerlenen hisseli yeriniz, 2 yıl dolmadan elinizden çıkabilir.

Hatta yeni tarım yasasında arazilerin satışında bitişik komşu parsel sahiplerine de ön alım hakkı getirildi. Arsa başka kişilerce işgal ediliyorsa, üzerinde bir kaçak yapı varsa bu yatırımı olumsuz etkiler.

ARSA OLMASI 'İMARLI' DEMEK DEĞİL

Taşınmazın tapu senedinde ‘arsa’ yazması o yerin imarlı olduğunu göstermez. Bu nedenle mutlaka ilgili belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden arsanın imar durumunun teyit edilmesi gerekir. Ayrıca artık birçok belediyenin e-imar menüsünden de faydalanılabilir.

ARSAYI YERİNDE GÖRÜN

Arsayı yerinde görün. İmkansızsa internetten kontrol edin, uzman kişilere danışın. Yeni devreye alınan ‘adresindeki parsel sorgulama sistemi’ üzerinden ada ve parsel bilgileri girilerek, Türkiye genelinde sorgulama yapılabiliyor. Bu sorgulama ile uydudan çekilmiş haritalara ulaşabilirsiniz. GPS verisiyle de coğrafi sorgulama yapabilirsiniz.

YENİ DÜZENLEMELERE DİKKAT EDİN

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’yla, tarım arazilerinin yatırım aracı olmaktan çıkartılması hedeflendi. Bu nedenle alınan taşınmaz arsa mı yoksa arazi durumunda mı mutlaka kontrol edilmeli.

Arazi ise henüz tarım vasfında mı, yoksa imar sahası içinde mi bilgi alınmalı. Tarım arazileri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca belirlenen büyüklüklerin altında ifraz edilemiyor, hisselendirilemiyor, pay ve paydaş sayısı artırılamıyor. Bu büyüklük mutlak tarım arazilerinde ve özel ürün arazilerinde 2 hektar.

Tarımsal nitelik taşıyan tüm arazilerin müstakil veya hisseli olarak devredilebilmesi için mal sahibinin aynı ilçe sınırları içinde başka taşınmazı olmaması gerekiyor. Birden fazla yeri varsa da hepsinin aynı anda devredilmesi gerekiyor.

YABANCI UYRUKLULARA ÖZEL ŞART

Yabancı uyruklu gerçek kişiler ile yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketleri, satın aldıkları yapısız taşınmazda (arsa ve arazi) geliştireceği projeyi 2 yıl içinde ilgili bakanlığın onayına sunmak zorunda. Aksi halde devletin arsayı bedelsiz geri alma hakkı bulunuyor.