Artık ekmeklerden jilet çıkmayacak
Ajanslar

Mart ayında Kocaeli’de Osman Sarıboğa adlı vatandaşın ekmekten çıkan jileti yutmasıyla soluk borusunun yırtılıp ölümden dönmesinin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından eski usül kamışlı jiletler yasaklanmıştı. Ancak fırıncılar bu jiletlere alternatif bir ürün olmamasından şikayetçiydi.

Artık ekmeklerden jilet çıkmayacak

SOMUN JİLETİ ÜRETİLİYOR

Girişimci Serkan Sönmez ise fırıncıların bu sorununa çözüm bularak emniyetli ve hijyenik somun jileti üretmeye başladı. Fırıncılar Odası Federasyonu’nun da tavsiye ettiği somun jileti ayrıca ’gıdaya uygunluk’ belgeli.

Yıllardır kullanılan jilet sisteminin geçenlerde üzücü bir kazaya sebebiyet vermesi üzerine Tarım Bakanlığının fırınlarda jiletin çıkmamasını sağlayan aparatlar kullanılmasını istediğini ifade eden Türkiye Fırıncılar Odası Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Hem emniyet, hem de hijyen bakımından daha sağlıklı olan bu tür jiletleri bundan sonra fırıncı esnafımız kullanacak. Bakanlığımızın öngördüğü bu yeni jilet sistemine Fırıncılar Federasyonu olarak biz de destek veriyoruz. Fırıncı esnafımıza bunu duyuruyoruz. Bugüne kadar üretilmeyen jilet sistemiydi. Bu üretildiği müddetçe fırıncı esnafımız da bunu kullanacak. Kullanmaması için bir sebep yok" diye konuştu.

Artık ekmeklerden jilet çıkmayacak

"JİLETİN ÇIKMA İHTİMALİ YOK"

Sönmez, yaptıkları aparatta jiletin plastik içine enjekte olduğunu ve çıkma ihtimalinin olmadığını ifade ederek, "Aynı zamanda bu ürün kullanımı bittikten sonra imha edilecek. Jilet köreldikten sonra atılacak. Ve hiç bir şekilde hijyen açısından mikrop barındırmayan, gıdaya uygun ham madde, boya ve jiletten mamul bir üründür. Prototip aşamasını geçtik, şu an seri üretime geçtik. Bunu Türkiye Fırıncılar Federasyonu aracılığıyla şu an fırınlara tanıtmaya başlamış bulunmaktayız. Fırıncılar gayet iyi karşıladı. Hatta şu an deneme maksatlı ulaşabildiğimiz bütün fırınlar ürünü tedarik etmeye başladı. Fırıncıyı çok fazla etkileyecek bir maliyeti yok. Çünkü yaklaşık 5 bin hamur üzerine çizik atma özelliğine sahip. Az maliyetli olan bu ürünün fırıncıyı çok fazla etkilemeyeceğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.