Aşık Daimi kimdir

Aşık Daimi kimdir

1932 yılında İstanbul'da doğdu. Asıl adı İsmail Aydın'dır. Dedelerinin ikisinin de saz şairi olmasının etkisiyle küçük yaşta bağlama çalmasını ve aşıklık geleneğini öğrendi. Ancak ilk ustası Aşık Davut Sulari'dir. Yaklaşık 10 yaşında Davut Sulari'nin yanında çıraklığa başlayan Daimi, 2,5 yıl kadar birlikte dolaşarak geleneğe, şiire ve türküye ilişkin bilgisini pekiştirdi.

TERCANLI DAİMİ

Aşık Daimi, 1950 yılında İstanbul'dan ayrılarak Tercan'a yerleşti. Özellikle bu yıllar, yörede duyulduğu ve sevildiği dönemdir. Aynı zamanda kendisinin de aşıklık geleneğini yörede pekiştirmesine fırsat olmuştur. 1962'den sonra yeniden İstanbul'a dönen Daimi ölümüne dek orada yaşadı, geçmişi dolayısıyla Tercanlı Daimi olarak anıldı.

KAŞELİ SANATÇI OLDU

Önceleri usta malı türküler söyleyen Aşık Daimi daha sonra kendi deyişlerine ağırlık verdi. 1948 yılında 'Bir seher vaktinde indim bağlara' dizesiyle başlayan ilk türküsünü yazıp müziklendiren ve yaşamı boyunca arşivlere yüzlerce türkü kazandıran Aşık Daimi, TRT tarafından açılan sınavı kazanarak kaşeli sanatçı oldu.

ÖRNEK OLDU

Özellikle yaşamının son 20 yılında birçok genç aşığı etkiledi. Uzun yıllar birçok sanatçı ve aşığa bağlama dersleri verdi. Şiirlerinde sevgi, doğa ve her türden ayrımcılığı eleştiren, insan öğesini öne çıkaran konuları işledi.

ESERLERİ KİTAPTA TOPLANDI

Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli kentlerinde konserler verdi, birçok kaset dolduran Daimi, 1983 yılında vefat etti. Kızı Yadigar Aydın Orhan tarafından hazırlanan Daimi'nin tüm şiirleri / türkülerinin toplandığı kitap 'Aşık Daimi, Hayatı ve Eserleri' (1999) adıyla yayımlandı.