Aşırı sağcı Wilders ayrımcılıktan suçlu bulundu
Ajanslar

Amsterdam mahkemesinde görülen duruşmada, Wilders suçlu bulunmasına karşın herhangi bir cezaya çarptırılmadı.

Wilders'in liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi (PVV), yapılan son kamuoyu anketlerinde önde görünüyor.

Hollanda'da Mart 2017'de parlamento seçimleri yapılacak. Mahkeme ayrıca, Wilders'in bir konuşmasında Hollanda'da daha az Faslı olması gerektiği yönündeki sözlerinin nefret suçu teşkil etmediğine hükmetti.

Wilders İslam karşıtı karikatürler yayınladı haberi

KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEK

Wilders, açıklamanın hemen ardından Twitter üzerinden attığı mesajda, bu kararı "delilik" olarak nitelendirdi ve temyize gideceğini söyledi. Mart 2014'te Lahey'de belediye seçimleri kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmayla ilgili 6 bin 400 kişinin şikayet etmesi üzerine Wilders hakkında soruşturma başlatılmıştı. PVV lideri, mitinge katılanlara "kentinizde ve Hollanda'daki Faslı sayısının azaltılmasını ister misini?" diye sormuştu.

Aşırı sağcı Wilders ayrımcılıktan suçlu bulundu

"İCABINA BAKACAĞIZ"

Kalabalığın "Daha az! Daha az!" diye slogan atması üzerine Wilders gülümseyerek, "Bunun icabına bakacağız" demişti.

Davada, bu sözler üzerine kendilerini "üçüncü sınıf vatandaş" hissettiklerini söyleyen Fas asıllı Hollanda vatandaşlarını tanık olarak dinlenmişti.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINI AŞIYOR

Mahkemeden bildiren BBC muhabiri Anna Holligan, Wilders'in savunmasında sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında koruma altında olduğunu öne sürdüğünü belirtti.

Ancak, mahkeme heyeti, ifade özgürlüğünün de sınırları olduğunu ve bu hakkın başkalarının özgürlüklerini sınırlamak amacıyla kullanılamayacağına hükmetti.Mahkeme Başkanı Hakim Hendrik Steenhuis, "Bir siyasetçi bu çizgiyi aşarsa, bu ifade özgürlüğünün sınırlandığı anlamına gelmez. İfade özgürlüğü kisvesi altında suç işlendiği gerçeği saklanamaz" dedi.

ANKETLERDE 10 PUAN ÖNDE

Wilders'in Özgürlük Partisi (PVV), yapılan kamuoyu yoklamalarında iktidardaki liberal partinin 10 puan önünde görülüyor.

Hollandalı siyasetçi: Darbenin başarısız olmasına üzüldüm haberi

Aşırı sağcı Wilders ayrımcılıktan suçlu bulundu