Aşkın Nur Yengi kimdir

Aşkın Nur Yengi kimdir

Aşkın Nur Yengi, 3 Temmuz 1970’de İstanbul’da dünyaya geldi. İlköğrenimini Erenköy İlköğretim Okulu'nda tamamladıktan sonra ortaokul öğrenimine Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda Çello öğrencisi olarak başladı, 11 yıllık öğrenim sürecinden sonra mezun oldu.

SEZEN AKSU'NUN VOKALİSTİ

Aşkın Nur Yengi, ortaöğrenimine devam ettiği sıralarda 1981 yılında Onno Tunç orkestrasında Sezen Aksu'nun vokalisti olarak çalışmaya başladı. Aşkın Nur Yengi böylece müzik hayatına sağlam bir giriş yapmış oldu.

17 YAŞINDA EUROVİSİON TÜRKİYE FİNALLERİNDE

1987 yılında Harun Kolçak'la birlikte Grup Periyod adıyla "Güzel Şeyler Söyle" adlı şarkıyla Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri'ne katıldı ancak başarılı olamadı ve o yıl Türkiye'yi Seyyal Taner temsil etti. Aynı yıl Kuşadası Altın Güvercin Şarkı Yarışması'nda "Yeniden" ve 1988 Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "Portakal Çiçeği", sonraki yıl Çeşme Müzik Festivali'nde "Artık Hiç Ağlama" adlı şarkılarla uluslararası platformlarda birincilik ödülleri kazandı.

20 YILDA 11 ALBÜM

1990 yılında Aşkın Nur Yengi yayınladığı Sevgiliye adlı ilk albümü ile büyük beğeni kazandı. 2 milyon satışa ulaşan albümdeki tüm şarkılar birer hit oldu. 1992’de Hesap Ver, 1993’te Sıramı Bekliyorum, 1994’te Karaçiçeğim, 1997’de Haberci, 1999’da Aşk Kazası, 2000’de Peşindeyim, 2002’de Aşkın Nur Yengi, 2004’te Yasemin Yağmurları, 2007’de Aşk’ın Şarkıları ve 2010’da Gözümün Bebeği albümleri ile sevenleriyle buluştu. Yengi, Malta ve İngiltere'de albümünde yer verdiği şarkıları için müzik klipleri çekti.

OYUNCULUK DENEMELERİ

Müzik albümlerinin yanı sıra değişik projelerde de yer Aşkın Nur Yengi 1980'li yıllardan bu yana birçok reklam müziği seslendirdi. 1994 yılında Kurtuluş adlı televizyon dizisinde Atatürk'ün akrabası Fikriye Hanım'ı canlandırdı ve jenerik müziğini yorumladı. 2001 yılında Levent Kırca ve ekibiyle birlikte "Kadıncıklar" adlı oyunda tiyatro sahnesiyle tanıştı. Aynı yıl yine Levent Kırca ve ekibiyle birlikte Olacak O Kadar adlı güldürü programında rol aldı ve programın müzik direktörlüğünü üstlendi. Cesur Kuşku ve Bayanlar Baylar adlı dizilerde rol alan Yengi, Zeki Alasya ve Mehmet Ali Erbil gibi oyuncularla birlikte Ömerçip filminde rol aldı. Cesur Kuşku ve Baylar Bayanlar adlı dizilerde oyunculuğunu ilerletti. Haluk Bilginer ile birlikte İstanbul’un Altınları isimli dizide bir bölüm birlikte oynadılar.

ŞARKILARI ONUNLA GÜZEL

Aşkın Nur Yengi, Sezen Aksu'nun büyük desteği ile Türk Pop Müzik  çalışmalarında çok başarılı oldu. Ayrılmam adlı şarkısı Levent Yüksel ve Kargo tarafından yakın tarihte yeniden yorumlandı fakat ikisi de orijinal kaydın başarısını elde edemedi.

YAVUZ BİNGÖL'Ü DESTEKLEDİ

2008 yılında Aşkın Nur Yengi TRT için hazırlanan Türkiye'nin ilk halk oyunu yarışması Altın Adımlar Halk Oyunları Yarışması'nın jüri üyeliğini Müjde Ar, Ahmet Demirbağ ve Yavuz Bingöl ile birlikte yaptı. TRT1'de canlı yayınlanan programda jüri üyesi Yavuz Bingöl, 1 Mayıs olaylarında polisin sert müdahalelerini eleştirerek, "ÖDP'ye atılan gaz bombası, cinayete teşebbüstür" dedi. Yavuz Bingöl'e diğer jüri üyeleri arasında bulunan Yengi destek verdi. Seyircilerin büyük çoğunluğu da alkışladığı konuşma sonrasında program canlı yayındaki bu konuşma ile gündeme geldi.

BENİ SORARSAN, PARASINI ÖDEDİM

2010 yılında Aşkın Nur Yengi ile Petek Dinçöz’ün arası “Beni Sorarsan” adlı şarkı nedeniyle gerildi. İddiaya göre Dinçöz, daha önce aldığı halde seslendirmekten vazgeçtiği şarkının Aşkın Nur Yengi’nin albümünde olduğunu öğrenince öfkelendi. ‘Beni Sorarsan’ın söz yazarı Günay Çoban ise “Dinçöz şarkının kendisine uymadığını söyleyip yeni şarkı istemişti. Biz de Yengi’ye verdik. Planlanmış bir oyun bu” açıklamasını yaptı. Aşkın Nur Yengi de “Ben şarkımı aldım, parasını ödedim. Muhatap aldığım tek kişi söz yazarı” cümleleriyle gündeme geldi.

HALUK BİLGİNER İLE EVLİYDİ

2011 yılında Aşkın Nur Yengi, Yok Böyle Dans isimli yarışmada birçok ünlü ile birlikte dans yeteneğini de gözler önüne serdi. Aşkın Nur Yengi, Haluk Bilginer'le 2006 da evlendi ve bir kız çocuğu annesidir. 2012 yılında çift boşanma kararı aldı ve tek celsede boşandı.

KAVGALARLA GÜNDEME GELMEDİ

2015 yılında katıldığı bir programda çocukluğunda çok iyi futbol oynadığını ancak annesinin kendisine kızması nedeni ile futboldan uzaklaştığını belirterek gündeme gelen Yengi hakkında kazancını emlak piyasasına yatırdığı ve 16 evi olduğu hakkında söylentiler mevcut.