Astronomlar 9. gezegeni arıyor
ensonhaber.com

2016 yılından beri veri toplayan, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nden bilim insanı astronom Mike Brown, 9. gezegenin çok uzak bir yörüngede döndüğüne dair deliller topluyor.

Kuiper Kuşağı’nda bulunan objeleri izleyen araştırmacı, bazı gök cisimlerinin olmaları gereken noktada bulunmadıklarını keşfetti. Bu durumun çeşitli nedenleri olabilir. Belki beklentileri yanlıştı, belki gök cisimlerinde bir sorun vardı, ya da bir ihtimal gözlemlenemeyen başka bir cisim, kütle çekimiyle bu gök taşlarını yerinden oynatıyordu.

GÖK CİSİMLERİNİN KÜMELENMESİNİN OLASILIĞI YÜZDE 0.2

WebTekno'de yer alan habere göre, geçtiğimiz yıllarda diğer olasılıkları teker teker inceleyen ve bu ihtimalleri eleyen araştırmacılar, geriye yalnızca görünmeyen bir gezegen ihtimalini bıraktılar. Brown’ın, Caltech’ten iş arkadaşı Konstantin Batygin ile birlikte yaptığı çalışmaya göre, gök cisimlerinin kümelenmesinin kendi kendine gerçekleşme olasılığı yüzde 0,2 olarak hesaplandı.

Astronomlar 9. gezegeni arıyor

Brown, “Bu analiz, 9. gezegenin orada olduğunu doğrudan söylemese de hipotezin sağlam bir temeli olduğunu gösteriyor.” dedi.

DÜNYA'DAN BEŞ KAT DAHA FAZLA KÜTLEYE SAHİP

Daha önce, Dünya’dan dört kat hacimli ve 10 kat daha ağır bir gezegenin, Plüton’dan 75 kat uzak bir yörüngede döndüğü düşünülüyordu. Son tahminlere göre 9. gezegen o kadar uzak değil ve tahminimizden biraz daha küçük. Batygin, 9. gezegenin, Dünya’dan beş kat daha fazla kütleye sahip bir süper dünya olduğunu söylüyor. Cismin eliptik yörüngesi ise 400-800 astronomik birim olarak tahmin ediliyor.

Batygin, 9. gezegenin gelecek on yıl içinde görüntüleneceğine inanıyor.
Bu araştırma, Physics Report ve The Astronomical Journal’de yayınlandı.