AVM'lere gelir kriteri uygulaması geliyor

avm

Sektörün geleceğini belirlerken önemli unsurları göz önüne alarak karar verecek olan Bakanlık, alışveriş merkezleri (AVM) için de 'gelir durumu' kriteri getirdi. Yeni bir AVM'ye izin verilirken, artık vatandaşın gelir durumu esas alınacak. Bakan Canikli; perakende sektörü için hazırlanacak yeni yönetmeliklerde o bölgenin trafik yoğunluğu, bölgedeki işlem hacmi, AVM sayısı gibi birçok kriterin etkili olacağını söyledi.

BÖLGENİN GELİR SEVİYESİ AVM İÇİN ÖNEMLİ

Bölgenin gelir seviyesinin ve harcama durumunun da AVM için önemli bir etken olacağına işaret eden Canikli, bu durumu Nişantaşı ve Esenler örneğini vererek şöyle açıkladı: "Nişantaşı'ndaki nüfusun harcama potansiyeli ile Esenler'dekinin farklı. Diyebilirsiniz ki, 'Onların marjinal tüketim eğilimi son derece düşüktür' yani doymuş bir yapıdır. Zenginleştikçe insanların harcama eğilimi azalır. Teorikte de böyle pratikte de böyle."

KARŞILAŞTIRMA YAPILACAK

İki farklı kişinin aylık gelirini örnek vererek konuşmasını sürdüren Canikli, şöyle devam etti: "Örneğin aylık geliri 100 bin dolar olan biri ile bin 500 lira olan emekliyi düşünün. İkisinin gelirinde de 250 TL artış yapın. Zengin olan bu artışın tek kuruşunu harcamaz. Çünkü 100 bin TL mevcut gelirinin önemli bir bölümünü tasarruf ediyordur. Ama emekliye verdiğiniz 250 liranın tamamı tüketime gidecektir."

Canikli, Esenler gibi bölgelere perakende yatırımları için daha çok izin verileceğini söyledi.

ÖNEMLİ OLAN MARKA KARMASI

Hulusi Belgin- AVM Yatırımcıları Derneği Başkanı: Türkiye'de şu anda zaten alışveriş merkezleri gelir seviyesine göre konumlanmış durumda. İstanbul çok kozmopolit bir şehir. Örneğin; Büyükdere Caddesi'nde gelir seviyesi yüksek olan insanlar yaşarken Levent'in hemen arkasında gelirin düştüğünü görüyoruz. Yeni AVM yapılırken marka konumlandırması semte göre yapılmalı.

YÖNETMELİK İÇİN GÖRÜŞ ALINACAK

Mehmet Nane- CarrefourSA Genel Müdürü: Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin söz ettiği, baştan beri bilinen bir konu. Çünkü bilindiği gibi Perakende Yasası çıktı ancak şu anda yönetmelikler hazırlanıyor. Bunlar hazırlanırken de ilgili sivil toplum kuruluşlarından görüşler alınıyor. Bu görüşler çerçevesinde bir yol haritası belirlenecek.