Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti belirlendi
DHA

sd

Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından birbirine bağlayacak Avrasya Tüneli projesinin Haydarpaşa'daki şantiyesini ziyaret eden Bakan Arslan, tüneldeki son durumu değerlendirdi. Çift katlı tünelin içinde bir süre yürüyen daha sonra da araçla hareket eden heyet, deniz yüzeyinin 106 metre altında yetkililerden bilgi edindi.

İKİ NOKTADA 'SİSMİK CONTA' KULLANILDI

Bakan Arslan, tünelin içinde bulunan 'sismik conta' sistemini de yerinde inceledi. Tünelde iki noktada bulunan 'sismik conta', olası bir deprem anında tünelin esnekliğini sağlayacak. Konu hakkında bilgi veren Bakan Arslan “Depremin tünel üzerindeki yükünü hafifletecek, yatay yönde 5 cm, dikey yönde 7 cm elastikiyet kazandıracak bir sistem.”

Avrasya Tüneli'nin son hali-Foto Galeri

Avrasya Tüneli'nin son hali görüntülendi VİDEO

7.5 BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DEPREMDEN DAHA FAZLASINA GÖRE TASARLANDI

Arslan bu sistemin, İstanbul'da beklenen 7,5 büyüklüğündeki bir depremden daha büyük ölçekli bir depreme bile dayanma gücü sağlayacağını belirtti.

Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti belirlendi

GEÇİŞ ÜCRETİ 5 DOLAR+ KDV

Bugün itibarıyla tünelin yüzde 82'sinin tamamlandığını ifade eden Arslan, “Hedefimiz bu yılın sonunda tüneli İstanbul'un hizmetine sunmaktır. Avrasya Tüneli'ni inşallah Aralık ayı içerisinde açmış olacağız” ifadelerini kullandı.

Arslan, tünelden günde 120 bin, yılda ise 40 milyon aracın geçmesini öngördüklerini, geçiş ücretinin ise 5 Dolar + KDV şeklinde düzenleneceğini vurguladı.

Avrasya Tüneli'nin geçiş ücreti belirlendi

TÜNELİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihale edilen projenin uzunluğu 14.6 km. Bu mesafenin 5.5 km'lik kısmını tünel oluşturuyor. Bu tünel kısmının da 3.4 km ise denizin altında. Avrasya Tüneli ile İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe güzergâhında yolculuk süresinin 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inmesi hedefleniyor.

Bir katı gidiş bir katı geliş olmak üzere 2 katlı olarak inşa edilen tünel 2'şer şeritten meydana gelecek. Avrasya tünelinin Asya girişi Harem'de, Avrupa yakası girişi ise Çatladıkapı'da bulunacak. Tünelde sadece minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek. Araçlar OGS ve HGS sistemleriyle ödeme yapabilecek iken araç içindeki yolcular için ayrıca ödeme gerçekleştirilmeyecek.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)