Avrupa Birliği, ABD'nin Golan Tepeleri kararını tanımadı
ensonhaber.com

sd

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail işgalini tanıyan imzasına ilişkin Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada, "Tutumumuz değişmedi. Golan Tepeleri dahil İsrail'in, 1967'den beri işgalinde olan topraklar üzerindeki egemenliğini tanımıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

BM'DEN TEPKİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, ''Golan Tepeleri'nin statüsü değişmedi ve BM'nin Golan politikası Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarında belirtiliyor.'' dedi.

RUSYA'DAN UYARI: BU DURUMU DAHA DA KÖTÜLEŞTİRİR

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Golan Tepeleri'ne ilişkin alınan karara, tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Uluslararası hukuka aykırı bu karar, Orta Doğu'daki gerginliği artırabilir. BMGK kararlarını yok sayan bu tür adımlar, sadece durumu daha da kötüleştirir." ifadeleriyle, ABD uyarıldı.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Golan Tepeleri'ni İsrail'in işgali altındaki toprak olarak gördüklerini ve İsrail'in ilhakını tanımayı planlamadıklarını duyurdu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Golan Tepelerini, İsrail işgali altındaki toprak olarak görüyoruz. İsrail’in 1981’deki ilhakını tanımadık ve tanımayı da planlamıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Sözleşmesi dahil uluslararası hukuka göre, bir toprağın güç kullanılarak ilhakı yasaklanmıştır." ifadesi hatırlatıldı.

FİLİSTİN

Trump'ın Golan kararına ilişkin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "Filistin’in Kudüs üzerindeki egemenliğine ya da herhangi bir Arap toprağına dokunan hiçbir karar meşru değildir." açıklamasını yaptı.

ARAP BİRLİĞİ SESSİZ

ABD'nin hukuku hiçe sayarak verdiği bu karara ilişkin dünyanın dört bir yanından tepkiler gelirken, Türkiye'nin Suriye'de bulunmasına bile tepki gösteren Arap Birliği, Arap yarımadasının göbeğinde gerçekleşen bu kanunsuzluğa karşı halen sessizliğini koruyor.