Avrupa Birliği'nde Juncker vergi kaçırdı iddiası

JUNCKER

Avrupa Parlamentosunda, Juncker'ın Lüksemburg'da başbakan olduğu dönemde "bazı şirketlere vergi ayrıcalığı tanımasına" ilişkin gensoru önergesi tartışıldı.

Gensoru önergesini AP'ye taşıyan İtalya'dan 5 Yıldız Hareketi'nden Marco Zanni, "Juncker'ın Avrupa'nın yanında olmadığını sadece vergi kaçakçılarını korumaya çalıştığını" iddia etti. Zanni, Juncker hakkında "Milyonlarca euro vergi gelirini açıkça çaldı" yorumunda bulundu.

"ZENGİN SERMAYENİN DOSTU DEĞİLİM"

Zanni'ye cevap veren Juncker, olayın sadece kendisiyle ilgili olduğunun altını çizerek, AB Komisyonu'nun da işin içine dahil edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Juncker, "Zengin sermayenin dostu değilim" ifadelerini kullandı.

Lüksemburg'daki vergi skandalını "Juncker Modeli" olarak nitelendiren İtalyan vekil Gabriel Zimmer ise konunun Juncker'ın şahsıyla ilgili olmadığını dünyada birçok ülkenin Juncker Modeli'ni kullandığını dile getirdi.

Juncker ise Zimmer'in benzetmesine tepki göstererek "(Juncker Modeli) derken neyi kastediyorsunuz? AB üyesi ülkeler tarafından kabul edilmiş vergi düzenlemelerinden bahsediyoruz ve bu düzenlemeleri de yapan ben değilim" yanıtını verdi.

İngiltere'den Stephen Woolfe da Juncker'a hangi AB ülkelerinde benzer vergi düzenlemelerinin olduğunu sordu ve ne Fransa'da ne İngiltere'de ne Almanya'da multimilyoner şirketlere rastlamadığını kaydetti.

Parlamento'da hakkındaki suçlamalara tepki gösteren Juncker ise "Bana hakaret etmeyi bırakın. Tüm bunlara kulağımı tıkayarak görevime devam edeceğim" ifadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

JUNCKER'İN GİTMESİ İÇİN ÜÇTE İKİ ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Aşırı sağcı ve AB karşıtı milletvekilleri geçen haftalarda, Juncker'ın başbakan olduğu dönemde Lüksemburg'un bazı uluslararası şirketlere tanıdığı vergi ayrıcalıklarına ilişkin Avrupa Komisyonu hakkında gensoru önergesi hazırlamıştı.

Bu ay başında AB Komisyonu Başkanlığı görevini devralan Juncker'ın görevden alınması için 751 sandalyeli parlamentoda üçte ikilik çoğunluğun yakalaması gerekiyor. Gensoru önergesi perşembe oylanacak.

LUXLEAKS SKANDALI

Fransız Le Monde gazetesinin de içinde bulunduğu Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'ndan (ICIJ) 40 medya kuruluşu, Lüksemburg'taki uluslararası vergi kaçakçılığına ilişkin belgeler yayınlamıştı. Yaklaşık 28 bin sayfadan oluşan belgelerde 340 uluslararası şirketin, ülkelerindeki vergi uygulamalarından kurtulmak için Lüksemburg'la 2002 ile 2010 yılları arasında milyarlarca avroluk gizli anlaşmalara imza attığı ortaya konuluyor. Gizli anlaşmalarla şirketlerin, elde ettikleri kar miktarını Lüksemburg'da açtıkları küçük şirketlere aktararak vergilerin bir kısmından muaf olduğu veya daha düşük vergi ödediği iddia edilmişti.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na göre, dünyanın önde gelen muhasebe şirketlerinden Pricewaterhouse Coopers'ın aracılık ettiği gizli anlaşmalarla vergi kaçıran şirketler arasında IKEA, PepsiCo, FedEx, Amazon, Deutshe Bank, JP Morgan Chase ve Procter & Gamble gibi birçok küresel dev bulunuyor.

Son aylarda Lüksemburg, Hollanda ve İrlanda'nın özellikle uluslararası büyük şirketlere vergi kolaylığı sağladığı iddia ediliyordu. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), AB'yi vergi kaçakçılığıyla mücadele etmesi konusunda uyarmıştı. AB Komisyonu ise konuya ilişkin soruşturma başlatmıştı.