Avrupa Birliği'nin Türkiye raporuna yolsuzluk ayarı

Avrupa Birliği'nin Türkiye raporuna yolsuzluk ayarı

Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu'nda, Hollandalı raportör Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporu, 8 "hayır" ve 5 çekimsere karşı 36 "evet" ile kabul edilirken imtiyazlı ortaklık önerisi destek bulmadı.

TÜRKİYE'YE "YOLSUZLUK" ELEŞTİRİSİ

Oylamada kabul edilen değişiklik önergeleriyle yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının önemine atıf yapılırken reform sürecinde Türkiye ve AB arasında yakın diyalog ve işbirliğinin ve katılım müzakerelerinin devam etmesi gerektiği vurgulandı.

"Yolsuzluk iddiaları bağlamında Türkiye'deki son gelişmelerden derin endişe ve soruşturmaları yürüten savcıların ve kamu görevlilerinin görevden alınmasından üzüntü duyulduğu" ifadesi, kabul edilen değişiklik önergeleriyle rapora girerken hükümete, demokratik ilkelere saygı göstermesi ve yeni müdahalelerden kaçınması çağrısı yapıldı.

Siyasi grupların ortak önergeleriyle Sayıştay'ın uluslararası standartlara uygun çalışabilmesinin güvence altına alınması çağrısı da rapora dahil edildi, HSYK yasasından derin endişe duyulduğu ifade edildi.

Çözüm sürecine güçlü destek verilen raporda, muhalefete bu doğrultudaki müzakereleri ve reformları desteklemesi çağrısı yapıldı.

AP Türkiye raportörü Oomen-Ruijten, Türkiye'nin AB üyelik yolunda yeni reformlara ihtiyaç duyduğunu ve bu süreçte AB'nin Türkiye'ye adil ve şeffaf olması gerektiğini vurguladı.

Türkiye raporunun önümüzdeki hafta AP Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.