Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde
AA & Ensonhaber

Fransa’da yaklaşık 47 milyon seçmen, AP seçimleri için yerel saatle 08.00’de oy kullanmaya başladı. 34 parti listesinde yarışan 2 bin 686 aday arasında AP’ye 79 milletvekili gönderilen ülkede, yerel saatle 20.00’de oy verme işlemi sona erdi.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

LE PEN'İN PARTİSİ ÖNDE

Anket şirketi Elabe tarafından yayınlanan ilk sonuçlara göre; Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe yüzde 23,2 oyla liderliğini sürdürürken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un partisi Yürüyen Cumhuriyet yüzde 22,4 oyla ikincilikte yer alıyor. Üçüncü sırada yer alan Avrupa Ekolojisi -Yeşiller partisi oyların yüzde 12,7’ı aldı. Dördüncü sırada yüzde 8,5 ile Cumhuriyetçiler bulunurken beşinci sırada yüzde 6,2 oy ile Boyun Eğmeyen Fransa bulunuyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

FRANSIZLAR, AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN RAHATSIZ

Fransız anket şirketi Odoxa tarafından yapılan araştırmaya göre; Fransızların yalnızca yüzde 20’si Avrupa Birliği'ne umutla bakarken, halkın yüzde 40’ı Avrupa’ya karşı oldukça kayıtsız. Fransız halkının yüzde 74’ü, istihdam, vergilendirme ve göç konularında AB’nin "yetersiz" olduğunu düşünüyor. Ankete göre, Fransız halkının yüzde 62’si Brexit’in Avrupa’yı zayıflatacağını düşünüyor.

LE PEN'DEN YENİDEN SEÇİM ÇAĞRISI

Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Ulusal Meclis'i feshetmesi ve yeniden seçim düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Le Pen, yaptığı açıklamada, "Fransızların ülkede bizi birinci parti yaparak bize duyduğu güven büyük bir onurdur." dedi.

AP seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından Macron'un, Ulusal Meclisi feshetmekten başka bir seçeneği olmadığını savunan Marine Le Pen, Macron'un aynı zamanda yeniden seçim düzenlemesi gerektiğini belirtti.

Öte yandan, merkez sağ Cumhuriyetçiler Partisi'nin lideri Laurent Wauquiez de resmi olmayan sonuçlara göre RN'in seçimleri kazanmasına ilişkin, "Macron'un ağır sorumluluğu var. Macron RN'ye karşı siper olamadı, aksine ilerlemesine sebep oldu." diye konuştu.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

İTALYA'DA DA AŞIRI SAĞCILAR KAZANDI

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin İtalya ayağını resmi olmayan sonuçlara göre, koalisyon hükümetinin ortağı aşırı sağ görüşlü Lig Partisi kazandı.

AP seçimlerine katılan 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesi arasında sandıkların en son kapandığı ülke TSİ 00.00 ile İtalya oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre; AP'deki 751 sandalyenin 73'üne sahip İtalya'da,  ilk kez aşırı sağ görüşlü siyasi parti seçimlerden birinci çıktı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

Lig Partisi'nin oy oranının yüzde 27-31, sol görüşlü Demokratik Partinin yüzde 21-25 ve sistem karşıtı M5S'in ise yüzde 18,5-22,5 olduğu belirtildi.

Bu sonuçlara göre, göçmen karşıtı politikalarıyla öne çıkan Lig Partisi 2014'te yüzde 6,16 olan AP seçimlerindeki oy oranını yaklaşık 5 kat artırdı. Son AP seçiminde yüzde 40,81'lik oy oranı ile İtalya'da birinci olan sol görüşlü Demokratik Parti (PD) ise neredeyse yarı yarıya oy kaybetti.

Lig Partisi'nin lideri, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini, AP'de aşırı sağı temsilen bir grup oluşturulması için bazı AB ülkelerindeki aşırı sağcı siyasi partilerle çalışmalar başlatmıştı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

HÜKÜMETİN GELECEĞİ ZORDA

Sonuçların yaklaşık bir yıldır ülkeyi yöneten koalisyon hükümetinin geleceğini, olumsuz etkileyebileceği yorumları yapılıyor.

Birbirine zıt siyasi görüşlere sahip aşırı sağcı Lig Partisi ile sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi'nden (M5S) oluşan koalisyon hükümetinde, Lig Partisinin oylarını artırması, M5S'nin ise ciddi oy kabına uğraması dikkati çekti.

İtalya'daki siyaset uzmanları, sonbaharda erken genel seçime gidilebileceği görüşünü dile getiriyor.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

İNGİLTERE'DE BREXİT PARTİSİ ÖNDE

BBC'nin yayınladığı ve oyların yüzde yaklaşık 35'inin sayıldığı ilk sonuçlara göre, kısa süre önce aşırı sağcı Nigel Farage'ın liderliğinde kurulan Brexit Partisi yüzde 30,6 oranında oy alırken, bu partiyi, yüzde 21 ile Liberal Demokratlar 2. sıradan takip etti.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin yüzde 15,5 ile üçüncü, Yeşiller'in yüzde 21,1 ile dördüncü sırada olduğu seçimlerde, iktidardaki Muhafazakar Parti yüzde 8,6 ile ancak beşinci sırada kendine yer buldu.

Brexit'i gerçekleştiremeyen ve liderlik sorunu yaşayan Muhafazakar Parti'nin, 2014'teki AP seçimlerine göre oy kaybı yüzde 14'ü geçiyor.

İngiltere'nin AB'den ayrılması halinde, bu ülkeye ait olan 73 sandalye; Fransa, İtalya ve İspanya'nın da aralarında bulunduğu 14 ülke arasında dağıtılacak.

Brexit'in gerçekleşmesi durumunda İngiltere'nin seçimlere katılmasına gerek kalmayacaktı.

İngiltere, 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit'i, parlamentodan anlaşmaya onay çıkmadığı için önce 12 Nisan'a daha sonra da 31 Ekim'e ertelemek zorunda kalmıştı. Bu durumun seçim sonuçlarına etki etmesi bekleniyordu.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

POLONYA'DA SAĞ İKTİDARIN ZAFERİ

AP’ye gönderilecek 52 parlamenteri belirlemek için sandığa gidilen Polonya’da resmi olmayan ilk sonuçlara göre, zaferi iktidardaki Hukuk ve Adalet Partisi PiS göğüsledi. Birleşik Sağ listesiyle girilen seçimlerde PiS yüzde 42,4 oranında oy alırken AP’ye 24 vekil göndermeye hak kazandı. Ana muhalefet partisi Vatandaş Platformu (PO) liderliğinde Modern Parti (Nowoczesna), Polonya Halk Cephesi (PSL), Demokratik Sol İttifak (SLD) tarafından oluşturulan Avrupa Koalisyonu (Koalicja Europejska) ise seçimlerde yüzde 39,1 oranında oy alarak 22 parlamenter çıkardı.

AP seçimleri, 5 ay sonra yapılacak genel seçimlerin provası niteliğinde.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

HOLLANDA'DA AŞIRI SAĞ KAYIPTA

Hollanda'da Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini, resmi olmayan sonuçlara göre 6 üye çıkaran, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans liderliğindeki İşçi Partisi (PvdA) kazandı, Geert Wilders liderliğindeki İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise 4 koltuğunu da kaybetti.

AVUSTURYA'DA SKANDAL SONRASI AP SEÇİMİ

Avrupa Parlamentosu'na, Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 34,50 oranla 7 milletvekili, Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) yüzde 23,5 oranla 5milletvekili, Avusturya Özgürlükcüler Partisi (FPÖ) yüzde 17,50 oranla 3 milletvekili, Gürünne (Yeşiller Partisi) yüzde 13,50 oranla 2 milletvekili, NEOS yüzde 8,00 oranla 1 milletvekili, Toplamda AP’ye 5 parti temsil hakkı elde edereken AP’na 18 milletvekili gönderiyor.

JETZ (Şimdi) partisi yüzde 2,00 ve diğerleri yüzde 1 oranında oy alarak AP dışında kaldılar. Türk asıllı Avusturya vatandaşlarıda oylarını istedikleri partiye oylarını atarak demokratik haklarını kullandılar.

Yaklaşık 6 milyon 416 bin seçmenin bulunduğu ülkede AP seçimleri için 8 parti, 260 milletvekili yarıştı. Ülkede 2014’de yapılan seçimlerde yüzde 45,39’luk bir katılım sağlanırken, 5 parti AP’ye milletvekili gönderebilmişti.

Bu gecelik geçici sonuçtan sonra bir sıkıntı olursa, birçok posta seçmeni son sözü verebilir. Tahmini 600 bin oy pazartesiye kadar sayılmayacak. ÖVP adayları için özellikle heyecan verici olanı, tercih oyu sonucudur. Çünkü bunlar arasında, adaylar bundan sonra kesin olarak verilecektir. Bu değerlendirme, İçişleri Bakanlığı tarafından salı veya çarşamba günü yayınlanacak.

SLOVAKYA

Slovakya Devlet Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, İlerici Slovakya Partisi ve Birlikte ittifakının, oyların yüzde 20,11'ini alarak seçimleri kazandığı duyuruldu.

Açıklamaya göre, iktidarda bulunan Yön-Sosyal Demokrat Partisi (SMER), yüzde 15 oy oranıyla ikinci parti olurken, Bizim Slovakyamız (LSNS) yüzde 12 ile üçüncü, Hristiyan Demokratlar Hareketi (KDH) ise yüzde 9 ile dördüncü oldu.

Ayrıca Özgürlük ve Dayanışma (SaS) yüzde 9 ile beşinci, Basit İnsanlar ve Bağımsız Kişiler (OLaNO) ise yüzde 5 ile altıncı sırayı aldı.

AP'ye 14 milletvekili gönderme hakkı bulunan Slovakya'da bu sonuçlara göre, PS ve Spolu koalisyonu 4, SMER 3, LSNS 2, KDH 2, SaS 2 ve son olarak OLaNO 1 milletvekili çıkarttı.

Slovakya'da 2014 yılındaki AP seçimlerine katılım oranı yüzde 13 iken bu seçimlerde katılım yüzde 22,74 oldu.

İSPANYA'DA SOLCULAR KAZANDI

İspanya İçişleri Bakanlığının, sandıkların yüzde 99'una göre açıkladığı resmi sonuçlara göre PSOE, yüzde 33'e yakın oy oranı ile birinci parti çıktı. AP'deki 751 sandalyenin 54'üne sahip olan İspanya'da, PSOE, AP'ye 20 parlamenter gönderdi. AP'nin 2014 yılındaki seçimlerinde PSOE'nin sandalye sayısı 14'tü.

PSOE'nin ardından sağ görüşlü Halk Partisi 12, liberal sağ görüşlü Vatandaşlar 7, aşırı sol görüşlü Podemos 6, aşırı sağ görüşlü Vox 3, ayrılıkçı partilerden Katalonya Cumhuriyetçi Solu, EH Bildu ve Galisya Milliyetçi Bloğu'nun Şimdi Cumhuriyetler ittifakı 3, Katalonya İçin Birlik 2, Bir Avrupa Dayanışması İçin Koalisyon 1 parlamenter çıkardı.

AYRILIKÇI KATALANLAR AP'YE VEKİL GÖNDERİYOR

Bu arada Katalonya'da 1 Ekim 2017 tarihinde yapılan yasa dışı bağımsızlık referandumu ve 28 Ekim 2017'de Katalonya Özerk Parlamentosunda ilan edilen tek taraflı bağımsızlık ilanının ardından Belçika'ya kaçan eski Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Carles Puigdemont, AP parlamenteri seçildi.

Diğer bir ayrılıkçı Katalan siyasi lider olan ve bağımsızlık referandumunu organize ederek devlete karşı ayaklanma suçundan tutuklu yargılanan eski Katalonya Özerk Hükümeti Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras da AP parlamenteri seçildi. İspanya'da 28 Nisan'da yapılan genel seçimlerde milletvekili de seçilen ancak tutuklu olmasından dolayı bu görevi askıya alınan Junqueras, AP parlamenteri seçilmesi halinde milletvekilliğinden istifa edeceğini açıklamıştı.

İspanya ulusal sınırlarında hakkında arama ve tutuklama emri olan Puigdemont ve tutuklu yargılanan Junqueras'ın yasal durumlarından dolayı, AP parlamenteri nasıl mazbata alacakları ve 2 Temmuz'daki AP genel kuruluna nasıl katılacakları belirsizliğini koruyor.

BAŞBAKAN SANCHEZ: "İLERİCİ VE SOSYALİST OLACAĞIZ"

Öte yandan İspanya Başbakanı ve PSOE lideri Pedro Sanchez, AP ve ülkedeki yerel seçimlerin sonuçlarını değerlendirdiği konuşmada, "Sosyal bir Avrupa, koruyan bir Avrupa kuracağız. Avrupa, geçirdiği ciddi ekonomik krizin ardından istihdam yaratan, ekonomisini geliştiren, fırsatların olduğu, kadın erkek eşitliğini savunan bir Avrupa olmalıdır. Avrupa'daki hedeflerimiz bunlar olacak. Sorumluluk sahibi, alternatif ve ilerici bir sosyalist grup olacağız." dedi.

İspanya'nın, 28 Nisan'da erken genel seçim ve ardından 26 Mayıs'ta AP ve yerel seçimleri yaptığını hatırlatan Sanchez, "PSOE, AP ve yerel belediye seçimlerini kazandı ve özerk yönetim parlamentoları seçiminin büyük bölümünde iyi sonuç aldı." şeklinde konuştu.

Başta Madrid özerk yönetimi olmak üzere bazı belediyelerde de PSOE'nin birinci parti çıkmasına rağmen yeterli çoğunluğu elde edememesine vurgu yapan Sanchez, sağ görüşlü Halk Partisi ve Vatandaşlar partisine "Sorumlu hareket ederek, aşırı sağcı Vox Partisi ile iş birliği yapmayın. İstikrar için yönetimi aşırı sağın eline bırakmayın." çağrısında bulundu.

ÇEKYA

Çekya İstatistik Kurumu'nun paylaştığı sonuçlara göre, Başbakan Andrej Babiş'in başında bulunduğu Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO), oyların yüzde 21'ini alarak birinci parti oldu.

Yüzde 5 seçim barajının uygulandığı ülkede, Sivil Demokrat Parti (ODS) yüzde 14, Çekya Korsan Partisi yüzde 14, TOP 09 Partisi ve Bağımsız Şehirliler Partisi'nin (STAN) oluşturduğu koalisyon ise yüzde 11 oranında oy aldı.

Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Partisi (SPD) yüzde 9, Hristiyan Demokratlar Birliği (KDU-CSL) yüzde 7, Komünist Parti ise yüzde 6 oy topladı.

AP'ye 21 milletvekili gönderme hakkı bulunan Çekya'da bu sonuçlara göre, ANO 6, ODS 4, Çekya Korsan Partisi 3, TOP 09 ve Bağımsız Şehirliler Partisi (STAN) koalisyonu 3, SPD 2, KDU-CSL 2 ve KSCM ise 1 sandalye kazandı.

Çekya'da, 2014 yılındaki AP seçimlerine katılım oranı yüzde 18 iken bu seçimlerde katılım yüzde 28 oldu.

BELÇİKA'DA IRKÇI FLAMANLAR KAZANDI

Belçika'da, genel ve bölgesel seçimlerle eş zamanlı gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde Yeni Flaman İttifakı (N-VA) seçimin kazananı olurken, ırkçı Flaman Menfaati (VB) de oylarını önemli ölçüde artırarak 2'nciliği elde etti.

Resmi olmayan sonuçlara göre, federe yapılı Belçika'da Bart De Wever liderliğindeki N-VA'nın oyları 3,4 puan düştü, ancak parti birinci sıradaki yerini korudu.

Oyların yüzde 16,9'unu alan N-VA'yı, yüzde 12,5'lik oy oranıyla ırkçı VB takip etti. Göçmen karşıtı ve aşırı sağ politikalar izleyen VB, bir önceki seçime göre oylarını 3'e katladı.

VB'yi yüzde 9,2 ile Hristiyan Demokratlar (CD&V), yüzde 8,9 ile Flaman Liberaller (Open VLD), yüzde 8,5 ile Sosyalistler (PS), yüzde 8,2 ile Belçika İşçi Partisi (PTB&PVDA) ve yüzde 7,2 ile Liberaller (MR) takip etti.

Flaman ve Valon Yeşiller partileri ise (Ecolo&Groen) toplamda oyların yüzde 15'ini aldı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ partiler önde

İSVEÇ'TE GÖÇMEN KARŞITLARI OYLARINI ARTIRDI

İsveç'te Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerini, hükümetin en büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti kazanırken, göçmen karşıtlığı ile bilinen İsveç Demokratlar Partisi ise oyunu en çok artıran parti oldu.

İsveç devlet televizyonu SVT'nin çıkış anketine göre, hükümet ortaklarından Sosyal Demokrat Parti, yüzde 23,7 ile birinci parti oldu.

Ana muhalefetteki Moderat Parti (Muhafazakar Parti) 2014'teki AP seçimlerine göre oyunu yüzde 3,2 artırarak yüzde 16,7 oranında oy aldı.

Göçmen karşıtlığı ile bilinen İsveç Demokratlar Partisi yüzde 15,6 oranında oy alırken, oyun en çok artıran parti oldu. Üçüncü sırada yer alan parti, 2014 seçimlerinde yüzde 9,8 olan oy oranını yüzde 5,8 artırdı.

En çok oy kaybeden partiler ise Liberal Parti ile Yeşiller ve Çevre Partisi oldu. Liberal Parti yüzde 5,8 oy kaybederken, Yeşillerin kaybı da yüzde 3,8 oldu.

İsveç'in AP'de 21 parlamenter ile temsil hakkı bulunuyor.

DANİMARKA

2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandığa giden Danimarka, seçime giren 10 parti 135 aday arasından 14 adayı Avrupa Parlamentosu'na vekil olarak seçti.

Danimarka tarihinin en yüksek katılımlı Avrupa Parlamentosu seçimi olarak gerçekleşen oyalamada halkın yüzde 66’sı sandığa giderken açılan sandıklardan toplam da 2.752.993 oy pusulası sayıldı.

Seçimde en büyük başarıyı elde eden ise Danimarka’nın hükümet partisi (Venstre) Sol Parti oldu.(V) sol parti en son seçimlere göre oyunu 6.8 oranında arttırırken, en büyük mağlubiyeti ise ırkçı söylemlerle ön plana çıkan (DF) Danimarka Halk Partisi 10.7 alırken en son yapılan Avrupa parlamentosu seçimlerine nazaran -15.9 oranında geriledi. (A) Sosyal Demokratlar 21.5 oranında oy alarak geçen seçimlerle karşılaştırıldığında oyunu 2.4 artırarak ikinci sırada yerini aldı.

Diğer kalan oy dağılımları ise şu şekilde:

Sosyalist Halk Partisi (SF) %13.2 alırken bir önceki seçimlere göre 2.2 oranında ilerleme kaydetti.

Danimarka Sosyal Liberal Partisi (B) %10.1 oy oranına ulaşırken 3.6’lık ilerleme kaydetti.

Muhafazakar Halk Partisi (C) %6.2’lik oy alırken -2.9 oy oranında geriledi.

Kırmızı Yeşil İttifak partisi ise %5.5 oranında oy aldı.

Danimarka’da Avrupa Birliği’ne karşı siyasi birliktelik olan Halkın AB’ye Hareketi partisi (N) %3.7 oranında oy’a ulaşırken geçen seçimlere göre -4.4 oranında geriledi.

Alternatif () Danimarka’da yeşil bir siyasi parti olarak bilinen parti seçimlerde %3.4 oranında oy aldı.

Liberal İttifak (l) % 2.2 oranında oy alırken -0.7 gerileme kaydetti.

DANİMARKA'DAN 14 VEKİL AP'DE

Avrupa Parlamentosu'nda Danimarka’yı temsil edecek olan 14 vekilden 13’ü göreve hemen başlayacakken, sonuncu aday ise İngiltere’nin birlikten ayrılması ile parlamentoya katılacak.

Vekil olarak görev yapacak adaylar ise gün içerisinde kesinleşecek.