Avustralya’da ev fiyatlarının yükselişi kaygı yarattı
AA

avustralya

Avustralya genelinde artan ev fiyatları, ekonomi çevrelerinde kaygı ile izleniyor. Emlak uzmanları hızla yükselen fiyatların ‘‘sürdürülemez’’ olduğuna dikkat çekerek yatımcıları uyarıyor. Özellikle Asya kökenli yabancı yatırımcıların yurt dışından yaptığı alımlara, yerli yatırımcıların da katılması ile birlikte ülke genelinde ev fiyatları önemli bir artış gösterdi. Son 15 yıl içinde ev fiyatlarındaki yükseliş, faiz oranlarının yüzde 2’ye indirilmesi ile birlikte emlak piyasasına olan talebi daha da artırdı. DEAKIN Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Anbarcı, ev fiyatlarındaki yükselişi ve getireceği riskleri AA muhabirine değerlendirdi.

'YABANCI YATIRIMCI BAŞKA YÖNLERE KAYABİLİR'

Avustralya’daki düşük faiz oranlarının yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini emlak sektörüne yönelttiğini belirten Anbarcı, ‘‘Ancak şöyle bir tehlike var; zaten şu anda kiralar düşük durumda, yani bu evlerin büyük bir getirileri yok her sene, sadece bu evlerin değeri arttığında bir kazanım var. Bunlarda ileride hafif bir azalma olursa, yabancı yatırımcılar başka yönlere kayabilir’’ dedi.

'4 YILLIK GELİRLE BİR EV ALINIRKEN BU RAKAM 9 YILA ÇIKTI'

Özelikle bazı semtlerdeki fiyat artışının yıllık gelirlere oranının yatırımcıların aleyhine geliştiğine dikkati çeken Anbarcı konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘‘10-15 sene öncesine kadar ortalama bir ailenin geliri ve ortalama bir evin fiyatının birbirine oranı bir bölü dört idi. Yani bir evin alınması için o ailenin dört senelik geliri yeterli idi. Ancak bugün bu rakam dokuza çıkmış durumda, birçok aile için borç gırtlağa dayanmış durumda ve ödeyemiyorlar. En ufak bir faiz artırımında bu esnek faiz ile borç almış kişilerde çok ciddi ödeme zorlukları oluşabilir.’’

EN DÜŞÜK EV 350 BİN AVUSTRALYA DOLARI

Avustralya’da ev fiyatları bulundukları semtlere ve konumlarına göre değişiklik göstermesine karşın büyük kentlerde en düşük fiyatlar 350 bin Avustralya Doları'ndan başlıyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)