Avusturya'da İslam Yasası onaylandı
AA

AVUSTURYA MECLİS

Avusturya Ulusal Meclisi'nde 25 Şubat'ta kabul edilen "İslam Yasası", Meclis'in diğer kanadı Federal Konsey'de de görüşüldü. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) temsilcileri, yasanın yeterli olmadığını ileri sürerek Ulusal Meclis'e geri gönderilmesini istedi.

FPÖ adına konuşan milletvekilleri, İslam'ın Avusturya'nın bir parçası olmadığını, Avrupalı değerlerle uyuşmadığını ve yasanın radikalleşmeyi durduramayacağını ifade etti.

MÜSLÜMANLARA HAK VE SORUMLULUKLAR

Koalisyon hükümetini oluşturan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) milletvekilleri ise, yasanın Müslümanlara hak ve sorumluluklar getirdiğini belirtti.

YASA ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN

Federal Bakan Josef Ostermayer de yaptığı konuşmada, "İslam Yasası"nın bir din yasası olduğunu, anti-terör yasası olmadığını ifade ederek, yasanın ulusal ve uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANACAK

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, yasa oy çokluğuyla onaylandı. Federal Konsey'in onayladığı "İslam Yasası", Cumhurbaşkanı'nın imzasına sunulduktan sonra resmi gazetede yayınlananarak yürürlüğe girecek.

YASAYA KARŞI ÇIKANLAR

Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra; yasaya karşı çıkan Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB), Viyana İslam Federasyonu, Avusturya İslam Kültür Merkezleri Birliği ve Avusturya Türk Federasyonu, Anayasa Mahkemesi'ne dava açacak.

ELEŞTİRİ SEBEPLERİ

Müslümanların dini hayatını olumsuz etkileyen maddeler içeren yasa, "Müslümanlara yönelik genel şüphe, yurt dışından gelen imamların engellenmesi, Bakanlar Kurulu'nun cemaatlerin tanınması ve lağvedilmesinde yetkili olması, imamların üniversitede yetiştirilmesi, camilerin tüzel kişiliğe zorlanması, dini etkinliklerin güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi, İslam cemaatinin izni olmadan cami açılması ve imam atamasının yapılamayacak olması" yönleriyle eleştiriliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)