Ayhan Çarkın'ın itirafları tüyler ürpertici

Ayhan Çarkın'ın itirafları tüyler ürpertici

Faili meçhul cinayetlerle ilgili savcılığa verdiği ifadeler ve yaptığı itiraflarla Türkiye'nin gündemine oturan eski Özel Harekât polisi Ayhan Çarkın, ilk kez bizzat kendisinin de katıldığı infazları anlattı.

Radikal gazetesinin haberine göre, halen tutuklu bulunduğu Sincan F Tipi Ceza-evi'nde CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ile görüşen Çarkın'ın özellikle 1992'den beri kayıp olan Soner Gül ve Hüsamettin Yaman ile ilgili kan donduran detaylar aktardı: "Yaman ve Gül yere çömeldiler. Tam tetiği düşüreceğimizde 'İnsanlık onuru işkenceyi yenecek' diye slogan attılar. Polis otobüsüne bomba atmış diye bir yalanla bizi yönlendirdiler. 20 yaşında bir çocuğu nasıl öldürdük inanamıyorum."

Çarkın ile 4 saat görüşen Hüseyin Aygün dün açıklama yaparak neler konuştuklarına dair basına bilgi verdi. CHP'li Aygün, "Cinayetler hakkında öyle detaylar anlattı ki, 4 saat sonra dayanamadım ve görüşmeyi ben bitirdim. Zaman zaman ağlıyordu" dedi. Çarkın'ın 'samimi konuştuğu'nu, 1990'lı yılların aydınlanması için çaba harcayan biri izlemini uyandırdığını ifade eden Aygün, işlediği suçlardan dolayı vicdanını temizlemeye çalışan biri gibi göründüğünü söyledi.

ANNELER RÜYAMA GİRİYOR

Çarkın'ın, faili meçhul cinayetlerin '90'lı yıllarda alınmış bir MGK kararı' sonrası başladığını söylediğini aktaran Aygün, Çarkın'ın, Mehmet Ağar hakkında 'korkunç şeyler' anlattığını da sözlerine ekledi. "Ağar ile ilişkilerinde tuhaf şeyler var. Zaman zaman çatışıyormuş Ağar'la. Belki o nedenle konuşuyor" diyen Aygün, Çarkın'ın Siirtliler Grubu, Gayrettepe ve Ankara Özel Harekât Şubesi'nde 1986-1996 yıllarını kapsayan 10 yıllık süre boyunca yaşadıklarını anlattığını belirterek, "Anlattıklarının önemli bir kısmını savcılara da anlatmış. Başıboş cinayetler olduğunu, bazı Özel Harekâtçıların canavarlaştığını, hatta bir tanesinin sevgilisini öldürdüğünü söylüyor" diye konuştu. Aygün, Çarkın'ın faili meçhul cinayetlerle ilgili Emniyet Özel Harekât Şube Müdürlüğü'nü işaret ettiğini, halen bu insanların bir kısmının görevde olduğunu söylediğini aktardı.

SLOGAN ATIYORLARDI

Çarkın'ın, öldürdüğü ve gözaltında kaybettikleri ile yakınlarının 19 yıldır rüyalarına girdiğini en çok da Cumartesi Anneleri'ni rüyasında gördüğünü anlattığını söyleyen Aygün, gözaltında kaybedilen Hüsamettin Yaman ve Soner Gül'ün öldürülmesiyle ilgili Çarkın'ın anlattıklarını şöyle aktardı: "Çarkın, 'Yaman ve Gül yere çömeldiler. Tam tetiği düşüreceğimizde 'insanlık onuru işkenceyi yenecek' diye slogan attılar. Polis otobüsüne bomba atmış diye bir yalanla bizi yönlendirdiler. 20 yaşında bir çocuğu nasıl öldürdük inanamıyorum. Sonradan öğrendim hiçbir suçları da yoktu' diyor."

Aygün gözaltındayken öldürülen Ayhan Efeoğlu'nun işkencede öldürüldüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Çarkın, 'Ayhan Efeoğlu sorguda öldürüldü ve bize teslim edildi. O dönem çok patlayıcı imha ederdik. Öyle bir paket sandım. Açtık içinden insan çıktı. Sonra Cumartesi Anneleri'nin elinde fotoğrafı görünce gömdüğümüz kişinin o olduğunu anladım, mahvoldum. Cumartesi Anneleri'nin eylemlerini izledim uzaktan, öldürdüğümüz insanların fotoları taşınıyordu, bu beni mahvetti' diyor. En çok Cumartesi Anneleri'ni görüyormuş rüyasında. 20 yıldır evlatlarını aramaları çok etkilemiş. Hâlâ İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde müdür olarak çalışan birinin ismini verdi. Onun sorguda öldürüldüğünü bildiğini söyledi. Dürüst bir müdür diyor."

MUŞ'TAKİ TOPLU MEZAR

Bu güne kadar bilinmeyen iki olaydan da söz ettiğini söyleyen Aygün, "Muş'ta bir eylemden söz etti. İlk defa bunu açıkladı. 94 kışında Muş'a giderek bu operasyonun yapıldığını söylüyor. Bu 8 kişi Muş merkez mezarlığında mevcut mezarlar açılmak suretiyle gömülmüş, bu da ilginç bir itham. Antep'te 2 araçla 20 kişi gittiklerini, 60 yaşındaki birini alıp Maraş yolunda bir inşaatta infaz ettiklerini söyledi. Bazı operasyonlarda PKK ile işbirliği yapılıyormuş. Çarkın'ın söylediğine göre, bu 8 kişi de barış isteyen grupmuş" dedi.

Aygün, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Çarkın ile görüşmesi ve söylediklerini kayda alması gerektiğini de vurguladı.