Azerbaycan'ın yeni büyükelçisi: Matthew Bryza

Azerbaycan'ın yeni büyükelçisi: Matthew Bryza

Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza, görevine başlamak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi. ABD'nin yeni Bakü Büyükelçisi Matthew Bryza'nın eşi ise tanıdık bir isim. Bir dönem Türkiye'de çok tartışılan Zeyno Baran..

GEÇ OLSUN GÜÇ OLMASIN

Büyükelçi Bryza'yı, Uluslararası Haydar Aliyev Havaalanında büyükelçilik personeli ve yetkililer karşıladı. Havalanında açıklamada bulunan Bryza, büyükelçilik beklentisinin çok zaman aldığını, bu durumdan üzüntülü olduğunu belirterek, ''Geç olsun güç olmasın'' diye konuştu.

Azerbaycan'ın yeni büyükelçisi: Matthew Bryza

ÖZEL YETKİYLE ATANDI

ABD'nin Bakü büyükelçisi olarak Bakü'ye dönmesinin kendisi için bir şeref olduğunu da belirten Bryza, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e sunacağı güven mektubunun kendisi için onur olacağını kaydetti. Bryza, ailesinin ve kendisinin Bakü'de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu da sözlerine ekledi.ABD Başkanı Barack Obama Bryza'yı, ABD yaşayan Ermeni diasporasının karşı çıkmasına rağmen, Senato'da yeni yasama dönemi öncesi verilen arada, özel yetkisini kullanarak, 30 Aralıkta yeni Bakü büyükelçisi olarak atamıştı. ABD Bakü'de, 2009 yılının Eylül ayında Enn Dersy'nin görevinin sona ermesinden sonra hiçbir diplomatı büyükelçi olarak görevlendirmemişti.

Azerbaycan'ın yeni büyükelçisi: Matthew Bryza

GERİ PLANA MI ÇEKİLDİ

Ulusal Güvenlik Konseyi, Dışişleri ve ABD elçiliklerinde değişik görevlerde bulunan Matt Bryza, Haziran 2005'te eski Başkan George W. Bush döneminde atandığı Dışişleri Bakanlığı'nın Müsteşar Yardımcılığı görevini Mayıs 2010'da ABD'nin Azerbaycan Büyükelçisi olarak atanana kadar sürdürdü. Ancak Bryza'nın Başkan Barack Obama döneminde parlaklığını sürdüremediği ve geri plana çekildiği ifade ediliyor.

ABD Dışişleri'nde koltuğunu Tina Kaidanow'a devreden, Bakanlıkta Kafkasya'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olarak görevini sürdüren Matthew J. Bryza, Zeyno Baran ile 23 Ağustos 2007'de İstanbul'da dünyaevine girmişti.

Azerbaycan'ın yeni büyükelçisi: Matthew Bryza

ZEYNO BARAN KİMDİR

Zeyno Baran gazeteci bir ailenin kızı. babası Hürriyet'in ilk Moskova, sonra da Atina temsilciliğini yapan Ahmet Uran Baran. Annesi de gazeteci Füsun Mutlu. Zeyno Baran gazeteci Zafer Mutlu'nun da üvey kızı. Kemal Derviş'in Dünya Bankası'ndaki memurlarından olan Baran Washington'da CSIS'da, Nixon Center'da çalıştıktan sonra Hudson Institute'e geçti. Zeyno Baran dönemin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Matt Bryza ile evlendi. Bryza, 1 Mart Tezkeresi geçmeyince Türkiye'nin şiddetle cezalandırılması taraftarıydı.

DARBE İHTİMALİ YÜZDE 50

Zeyno Baran ilk kez 2006'da Newsweek'te yayımlanan makalesiyle Türkiye'nin gündemine bomba gibi düşmüştü. Yazdığı makalede "2007'de Türkiye'de darbe olma ihtimali yüzde 50-50" diyordu.

Makaleyi kaleme alan ABD'deki Hudson Enstitüsü'nün Türkiye uzmanı Zeyno Baran, üst düzey subaylarla yaptığı görüşmeleri aktardığını söylemişti. Baran'ın, subayların demokrasiye ara verilmesini arzulamadıklarını, ancak laikliği korumak için 'harekete geçmek zorunda' kalabileceklerini söylediklerini belirttiği yazıyı yazmasının amacının Avrupa ve ABD'nin Türkiye'deki laiklik sorununa dikkat çekmek olduğunu belirtmişti.