Aziz Yıldırım Kimdir?

aziz yıldırım

Aziz Yıldırım, 1952'de Diyarbakır’da doğdu. 1998’den beri Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 52. Başkanı olan Yıldırım, ilk kez 14­15 Şubat 1998'de seçilerek başkanlık görevine geldi. Aradan geçen yaklaşık 16 yıllık sürede aday olduğu 11. kongrede de koltuğu bırakmadı. 3 kasım 2013 tarihinde yapılan Fenerbahçe Kulübü'nün olağanüstü genel kurulunda 11. kez başkan seçilen Aziz Yıldırım, görev süresinin ilk yılında, kulüp tarihinde en uzun süre başkanlık görevini yürüten isim olacak.

İNŞAAT MÜHENDİSİ

Aziz Yıldırım, 2 Kasım 1952’de Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Düzce'de gerçekleştiren Yıldırım, Düzce'de amatör futbol takımı olan Hamidiyespor Kulübü'nde oynayarak futbola giriş yaptı. Liseden mezun olduktan sonra, Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi’ne giren Yıldırım, buradan inşaat mühendisi olarak mezun oldu.

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ BAŞKANI

Aynı zamanda bir inşaat firmasına sahip olan Aziz Yıldırım, 1990-­1992 yılları boyunca Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Metin Aşık başkanlığındaki yönetimde görev aldı. 1991­-1992 sezonunda ise Futbol Şubesi sorumluluğunu üstlenen Yıldırım, yıldız futbolcu Tanju Çolak’ın Galatasaray takımından Fenerbahçe'ye transferini gerçekleştirdi. 15 Şubat 1998 tarihinde yapılan Fenerbahçe Genel Kurultayı’nda başkanlık için aday olan Yıldırım, rakibi Vefa Küçük'ü 1 oyla geçerek seçimi kazandı. Yıldırım 469 oy alarak, Fenerbahçe Spor Kulübü’nün 52. Başkanı oldu. Aynı yıl 14 Haziran’da yapılan seçimde 655 oy alan Yıldırım, 1 Temmuz 2001’de verilen oyların 1069’unu topladı.

FENERİUM MAĞAZALARINI AÇTI

Fenerbahce Şükrü Saracoğlu Stadı'nın 52.000 kapasiteye ulaşmasında en çok emeği olan Yıldırım, Fenerbahçe’nin bir marka haline gelmesinde büyük katkılar sağladı. 20 Şubat 2000'deki başkanlık seçiminde 2 bin 657 oy, 3 Mart 2002'de yapılan seçimde ise 2 bin 175 oy alarak Fenerbahçe’deki görevini sürdürmeye devam eden Yıldırım, Türkiye çapında 45 şubesi bulunan Fenerium Mağazaları'nı açtı.

‘FENERBAHÇE İÇİN EN İYİSİNİ YAPACAĞIZ’

5 Mart 2006’da yapılan Fenerbahçe Kulübü Olağan Genel Kurulu'nda tek aday olan Aziz Yıldırım, 3 bin 676 oyla 7. kez başkanlığa seçildi. Yıldırım'ın yeni yönetim kurulu ise 3 bin 665 oy aldı. Değişen tüzük gereği, 2009 yılının Mayıs ayına kadar görevde kalan Aziz Yıldırım, sonuçların açıklanmasının ardından şöyle konuştu: “Bize verilen bu oylardan güç alarak Fenerbahçe için en iyisini yapmaya çalışacağız. Fenerbahçe'nin isteklerini biliyoruz. Ben ve arkadaşlarımız idrak ediyoruz. Yapacağımız çalışmalarla 3 yıl sonra inşallah Fenerbahçe'yi dünya devlerinden birisi yapacağız.”

HER SEÇİMDE OYLARI ARTTI

Aziz Yıldırım, 7 Mart 2004 tarihinde yapılan bir önceki seçimlerde aldığı 3 bin 555 oyu geçerek, 3 bin 676 oyla bugüne kadarki en fazla oyunu almış oldu. Fenerbahçe Başkanı olarak 8 yıldır görev yapan Yıldırım, yeniden başkanlık görevine seçilmesiyle, 16,5 yıl ile şimdiye kadar en uzun süre başkanlık görevinde kalan Şükrü Saracoğlu'nun ardından, üst üste en uzun süre görev yapan 2. başkan oldu. Aynı zamanda Yıldırım’ın başkanlığı sırasında Fenerbahçe takımı Otto Bariç, Joachim Löw, Rıdvan Dilmen, Zdenek Zeman, Turhan Sofuoğlu, Mustafa Denizli, Werner Lorant, Oğuz Çetin, Tamer Güney, Christoph Daum gibi birçok antrenörle çalıştı.

ŞİKE DAVASI

Aziz Yıldırım, şike davası kapsamında 3 Temmuz 2011'de "Ekonomik çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve yönetmek" ve "Şike yapmak" iddiasıyla gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yaklaşık 1 yıl Metris Cezaevi'nde tutuklu kaldı. Şike davasında 23. duruşma sonunda hüküm giymesine rağmen tutuklu kaldığı süre göz önüne alınarak 2 Temmuz 2012 tarihinde tahliye edildi. Mahkeme, Aziz Yıldırım hakkında "Spor kulüplerinde ve federasyonlarda görev yapmaktan yasaklama" ve "Stadyumlara giriş yasağı" kararları verdi.

1.312.500 TL CEZAYA ÇARPTIRILDI

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi, şike davası kapsamında Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ı Süper Lig'deki 13 maçta yargıladı. Bu 13 maçın 6'sından beraat eden Yıldırım'ın, 4 müsabakada şike yapmak, 3 müsabakada teşvik primi vermek suçlarını işlediğine hükmedildi. Mahkeme ayrıca Aziz Yıldırım'a 18 bin 750 gün adli para cezası da verdi. Aziz Yıldırım'ın mali durumunu dikkate alan mahkeme, bu cezanın günlüğü 70 TL'den toplamda 1 milyon 312 bin 500 TL'ye yükseltilmesine ve bu cezanın 20 eşit taksitle ödenmesine karar verdi. Yıldırım, kararı temyiz etti. Yargıtay 5. Ceza Dairesi 17 Ocak 2014 tarihinde hakkındaki hükümleri onadı.

YENİDEN YARGILANMASINA KARAR VERİLDİ

Hükmün infazını gerçekleştirecek olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz eden Yıldırım'ın itirazı, 23 Haziran 2014 tarihinde mahkeme tarafından kabul edildi. Buna göre Aziz Yıldırım'ın infazı durdurulmuş ve yeniden yargılanmasına karar verilmiştir.

CEZA İNFAZI ERTELENDİ

Fakat davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 6 sanığın yaptığı başvuruları karara bağladı. Mahkeme, Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl hakkında, "ileride telafisi imkansız zararlara sebebiyet vermemek" açısından "yeniden yargılama ve infazların erteleme" kararı verdi.

TRABZONSPOR VE BUCASPOR İTİRAZI

Bunun üzerine Trabzonspor ve Bucaspor; Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu, Abdulah Başak, Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl'ın "Yeniden yargılama" ve "İnfazın ertelenmesi" taleplerinin kabul edilmesi kararına itiraz ettiler. Bu itirazları 1 Eylül tarihinde karara bağlayan mahkeme, Trabzonspor ve Bucaspor'un itirazlarını reddederek, dosyayı bir üst mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. 29 Eylül 2014 tarihinde itirazı değerlendirip reddeden 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Yıldırım'ın ve diğer sanıkların yeniden yargılanması kararını kesin hükme bağlamış oldu. Dosya 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri gönderildi.

YENİDEN BAŞKAN SEÇİLDİ

31 Mayıs 2015’te Fenerbahçe Kulübü'nün Seçimli Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Aziz Yıldırım yeniden başkanlığa seçildi ve tekrar gündeme geldi.