Babacan: Yapmamız gereken çok şey var

Babacan: Yapmamız gereken çok şey var

Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 2013'te Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini belirterek 2014'ün daha iyi olmasını beklediğini söyledi. 2013 yılındaki sıkıntılara rağmen hedefin yakalandığını belirten Babacan, Türk ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüme hızına ulaştığını vurguladı.

TALEP KAYNAKLI ENFLASYON RİSKİ GÖRÜLMÜYOR

Faiz oranları ile ilgili olarak Babacan Merkez Bankası'nın tüm gelişmeleri yakından izlediğini ve faiz kararı konusunda nihai kararı Banka'nın vereceğini belirtti ve PPK'nın Türkiye ekonomisi için en iyisi ne ise onu yapacağını açıkladı. Kur geçişkenliğinin henüz tamamlanmadığını, enflasyon üzerinde etkisinin süreceğini belirten Babacan, talep kaynaklı bir enflasyon riskinin görülmediğinin, yaşanan enflasyonun maliyetlerden kaynaklandığının altını çizdi. Babacan Merkez Bankası ile ilgili konuşmak istemediğini çünkü aşırı etki var algısının oluştuğunu aktardı.

"BUNLARI YAPMAZSAK..."

Petrol ve doğalgaz için yurtdışına döviz aktarılması gerektiğini belirten Babacan şunları söyledi:

"Yabancı yatırım olarak bizim tercihimiz doğrudan yatırımlar şeklinde ülkeye girmesi. Türkiye'nin önümüzdeki dönemde yapacağı çok önemli reformlar var. Bunları yapmazsak büyüme yüzde 3-4'e hapsolabilir. Mevcut yapıyla yüzde 3-4 büyüme yüzde 5'lik cari açığı zaten üretiyor. Büyümede yüzde 4 hedefini tartışmak için erken. Aşağı doğru riskler var. İlk çeyrek rakamlarını görmemiz lazım. Ancak ondan sonra resmi revizyonları yapabiliriz. O da gerekirse. Büyüme bu yıl yüzde 4 belki biraz altında olabilir. Avrupa'da düzelmeye bağlı yüzde 4 büyüme daha gerçekçi hale gelebilir."

YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Güven hususunda yapılması gereken çok şeyin olduğunu vurgulayan Babacan sözlerine şöyle devam etti; "Güven hususunda yapmamız gereken çok şey var. Bu hem siyasi hem ekonomik alanda gerekiyor. Türkiye hala birinci sınıf bir demokrasi değil. Hukuk konusunda zafiyetimizi hızla onarmamız gerekiyor. Yargı reformlarını gerçekleştiremezsek bu yatırımlar için sorun olmayı sürdürecek. 17 Aralık'ta kısa sürede önceliğimiz kontroldü. Şu anda bu var. Mevcut kurallar bugüne uymuyorsa bunları değiştirebiliriz. Kurallı piyasa ekonomisi büyüme hedefleri için çok önemli. Yolsuzluklarla mücadelede kesinlikle taviz verilmemesi gerekiyor."