Bakan Eroğlu: Tek başıma mücadele ediyorum

Orman ve Su işleri Bakanı Eroğlu, Türkiye Müteahhitler Birliği Olağan Genel Kurulu'na katıldı. TMB Genel Merkez Binası Konferans Salonunda gerçekleşen Genel Kurul'da konuşma yapan Veysel Eroğlu, şunları söyledi:

Bakan Eroğlu: Tek başıma mücadele ediyorum

''SON 11 YILDA TÜRKİYE'DE MUAZZAM DÖNÜŞÜM OLDU''

“İnşaat sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörüdür. Türkiye'nin kalkınmasında sizlerin rolü, emeği ve alın teri vardır. Son 11 yılda da Türkiye'de muazzam dönüşüm oldu. Merak etmeyin Türkiye büyüyor ve istikrar devam edecek. Hiç endişe etmeyin Türkiye'nin yıldızı parlak."

''TÜRKİYE KENDİSİNE BİR ROTA ÇİZDİ''

Türkiye'nin büyük hedefleri olduğunu anlatan Eroğlu, "Türkiye kendisine bir rota çizdi. Bir takım sancılar her yerde olabilir. Esasen bu sancıların sebebi de Türkiye'nin bu muhteşem yükselişinden rahatsız olanların engelleme çabalarıdır. Türkiye yoluna devam edecek. 2023 yılı için çok büyük bir hedef belirledik. 500 milyar dolar ihracat, kişi başına milli gelir 25 bin dolar. Bu hedefimizi yakalayacağız. Özellikle dünyadaki 10 büyük ekonomi içine girme hedefimiz var. Rotası olmayan geminin ulaşacağı liman yoktur. Hedefi olmayan milletlerin de tarih sahnesinden silinmesi mukadderattır” diye konuştu.

''ENFLASYON ORANI DÜŞTÜ''

2001 yılında enflasyon oranının yüzde 68 olduğuna dikkat çeken Bakan Eroğlu, 2002 yılının sonuna gelindiğinde bu oranın yüzde 30'a düştüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Şimdi tek rakamlı enflasyon var. Hatırlarsanız o zaman devletin kısa vadeli borçlanma faizi yüzde 63'tür. Şimdi nereden nereye indi. Borçların özellikle gayrisafi milli hâsılaya oranı aşağı yukarı yüzde 73 civarındaydı şimdi yüzde 36'ya indi. Türkiye gelişiyor. Türkiye borçlarını ödedi. Asırlardır Osmanlı'dan beri bizim için boyunduruk olan yurt dışındaki borçlar geçen Mayıs ayında tamamen ödendi bitti.

''BİZDEN ÖNCE 22 BANKA BATMIŞTI''

''Bizden önce 22 banka batmıştı. Onların Türkiye'ye faturasının bugünkü maliyeti 231 milyar TL'dir. Bunları biz ödedik. Zorunlu tasarruf fonu diye 13,5 katrilyon toplamışlar onu da biz ödedik. KEY adıyla para toplanmış onu da biz ödedik. Bankalarımız şuan da çok daha güçlüdür. Dünyada küresel kriz var devam ediyor ama Allah'a şükür Türkiye'de küresel kriz teğet geçti. Millette bunun farkındadır. 30 Mart'ta da millet istikrara devam mesajı verdi” ifadelerini kullandı.

"HES'LER CARİ AÇIĞIN AZALTILMASINDA ÇOK KİLİT UNSUR OLDU"

Türkiye'deki hidroelektrik üretiminin 2003 yılında 26 milyar kilowatt saat olduğunu bugün de 79 milyar kilowatt saate yükseldiğini kaydeden Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerçekten HES'ler cari açığın azaltılmasında gerçekten çok kilit unsur haline geldi. Bugün kamuoyunda HES'lere karşı tepki oluşturulmaya çalışılıyor. Bu yersizdir. Çünkü HES su kullanmıyor. Yani çevreye bir zararı yoktur. Bir ağaç kesildiyse yerine 5 ağaç dikiyorlar. Bunlar çevre için güzelliktir. Yaptıkları baraj, gölet sayesinde civardaki içme suyu, sulama suyu ihtiyaçları karşılanıyor. Bunların dikkate alınması lazımdır.

''TEK BAŞIMA MÜCADELE EDİYORUM''

''Ben burada yalnız kaldım. Tek başıma mücadele ediyorum. Ama müteahhitler birliğinin de bu konuya el atması lazım. Çünkü, hidroelektrik enerji dünya da teşvik ediliyor. En temiz enerjilerden birisidir. Yenilenebilir enerji kaynağıdır. Herhangi bir su falan tükettiği yoktur. Sadece suyun gücünden istifade ederek elektrik üretiyor. Bütün dünyada potansiyelin neredeyse yüzde 80-90'ı kullanılmış ama biz de hâla bütün gayretlere rağmen yüzde 46'ya ancak ulaşabildik.”