Mehmet Şimşek 2015 yılı bütçe rakamlarını açıkladı

mehmetşimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ocak-eylül dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Merkezi Yönetim Bütçesi ilk 9 ayda 11.9 milyar TL açık verdi.

TÜRKİYE'NİN BU YIL YÜZDE 3,3 BÜYÜYECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ

Bakan Şimşek'in konuşmasından satır başları şöyle:

"Bölgemizdeki jeopolitik gerginlikler kısmen de olsa küresel ekonomiye olumsuz yansımıştır. Küresel ekonomide para politikasında eş zamanlı bir sıkılaştırma öngörmüyoruz. Küresel finansal koşullarda daralma yaşanması bir risk olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye'nin bu yıl yüzde 3,3 büyüyeceğini tahmin ediyoruz.

EURO BÖLGESİNDE BİR DEFLASYON RİSKİ VAR

Euro bölgesinde bir deflasyon riski var. Gelecek yıl yüzde 4,0 büyümenin oldukça gerçekçi olduğunu söyleyebiliriz. En önemli konunun enflasyonla mücadele olduğunun altını çizdik. Uzun vadede enflasyonun yüzde 5'in biraz altına çekilmesi doğru olur.

CARİ AÇIKTA ETKİLİ OLDU

İç talepte yavaşlama, petrolde düşüş, altın ticaretinde normalleşme ve daha normal bir kur düzeyi cari açıkta etkili oldu. Türkiye yüzde 3-4 aralığında büyüme razı olamaz. Bunun için kapsamlı mikro reformları gerekli. Son 13 yılın en kurak dönemini yaşadık. Gıda fiyatlarını bu olumsuz etkiledi.

Mehmet Şimşek 2015 yılı bütçe rakamlarını açıkladı

EN BÜYÜK HARCAMA EĞİTİMDE

En büyük harcama eğitim alanına gidecek. Eğitime 87.5 milyar lira kaynak ayıracağız. İkinci en önemli harcama kalemi sağlık alanı olacak. 2015'te toplamda 80.9 milyar lira sağlık harcamamız olacak. Tarımsal destekler için doğrudan destekler 10 milyar lira olacak. Dolaylı desteklerle 13 milyar lira destek olacak.

EYLÜL AYI BÜTÇE GİDERLERİ

Emekli ve çalışanlar için toplu sözleşmelerin gereği olarak yüzde 3+3 olacak. Enflasyon artışına göre düzenlemeler yapılacak. Eylül ayı bütçe giderleri 39.6 milyar TL, gelirler 30.3 milyar TL. Eylül ayı bütçe açığı 9.2 milyar TL,  faiz dışı açık 4.6 milyar TL."