Bakan Yıldırım kar temizledi

Bakan Yıldırım kar temizledi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Seydişehir-Akseki karayolu Alacabel mevkiinde yürütülen karla mücadele çalışmalarına katıldı, iş makinesinin direksiyonuna geçerek kar temizliği yaptı.

İŞ MAKİNESİNİN DİREKSİYONUNA GEÇTİ

Çeşitli programlara katılmak için Konya'ya gelen Bakan Yıldırım, Seydişehir-Akseki karayolu Alacabel mevkisinde yürütülen karla mücadele çalışmalarını yerinde inceledi. İş makinesinin direksiyonuna geçerek kar temizliği yapan Yıldırım, daha sonra çalışanlara, sürücülere ve gazetecilere baklava ikram etti.

Yıldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Seydişehir-Akseki karayolunun Seydişehir'den Alanya'ya, oradan da Antalya'ya devam eden çok önemli güzergahlardan biri olduğunu söyledi. Karayolunda şu anda bölünmüş yol çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini ifade eden Yıldırım, ''Zor bir coğrafya. Dolayısıyla her kış mevsiminde burası insan boyundan fazla karla kaplı. Biz de bugün arkadaşlarımızın karla mücadele çalışmalarını yerinde görelim dedik. Bize gece gündüz, yaz kış yolları açık tutan bu arkadaşlarımızın hayatı nasıl, buna bir nebze olsun şahit olalım istedik'' diye konuştu.

''55 BİN KİLOMETRELİK YOL SÜREKLİ AÇIK''

Türkiye genelindeki karla mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Yıldırım, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin her tarafında yaklaşık 55 bin kilometrelik yol sürekli açık tutuluyor. Zaman zaman kar mücadelesinin yoğunlaştığı 7 bin 500 kilometrelik yolda da sürekli mücadele yapılıyor. Hiç açılmayan daha doğrusu bizim güvenlik gerekçesiyle kapalı tuttuğumuz 3 bin kilometrelik yolumuz var. Bunu özelikle kapalı tutuyoruz. Çünkü kar mücadelesi yapsak bile yaptığımız yer hemen arkasından kapanıyor. Rüzgardan, serpintiden ve tipiden... Dolayısıyla değişik yerleri kapatıyoruz. Kapatınca da vatandaşın nasıl gideceğine çözüm üretiyoruz. Başka bir güzergaha yönlendiriyoruz. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda 434 merkezde, yaklaşık 5 bin civarında araç ve 5 bine yakın karayolu personeli gece gündüz çalışarak yolları açık tutmaya çalışıyor. Vatandaşlarımızın yollarda kalmasını önlüyor. Mahsur kalanları kurtarıyor, onlara yiyecek ve barınacak yer temin ediyor.''

Yıldırım, Alacabel mevkiinin Konya'dan Antalya'ya inerken zirve olduğunu belirterek, ''Bir tünel projesi var. Bu tünel projesi yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda. Tüneli yaptığımızda buradaki rakım 1500 metre civarına inecek ve kış mücadelesi bu kadar çetin olmayacak. Biraz maliyetli olacak ama bu maliyet, 6-7 senede geri dönecek. Onun için bu konunun üzerine ciddi şekilde eğiliyoruz'' dedi.

BAKANDAN SÜRÜCÜLERE UYARILAR

Sürücülere uyarılarda da bulunan Yıldırım, ''Vatandaşlar yollara çıkmadan önce karayolları 159 yol danışmayı arasınlar veya adresinden internete girsinler. O gün itibariyle hangi güzergahlarda yol kapalı, hangi güzergahlar açık, hangi yollar daha emniyetli, hangi yollarda sıkıntı var bunları öğrensinler. Bunu yaptıktan sonra araçların bakımını gözden geçireceğiz. Takip mesafelerini artıracağız. Takip mesafesi normalin yarım kat bir kat fazlası olacak ki zincirleme kazaya meydan vermeyelim. Belirtilen hızların mutlaka altında seyredeceğiz. Lüzumsuz yere solama yapmayacağız'' diye konuştu.

Bir gazetecinin tünelin ne zaman hizmete gireceğini sorması üzerine Yıldırım, konunun daha yeni olduğunu bildirdi. Öncelikle bir güzergah etüdü yapılacağını ifade eden Yıldırım, ''Güzergaha karar verildikten sonra jeolojik etütler yani sondajlar yapılacak. Sondajlar da uygun çıkarsa bunun projeleri yapılacak. Proje hazırlandıktan sonra yatırım safhası geliyor. Bunları tarihlere vurursak bir proje süresi en az 1,5 senedir. Ondan sonrada yatırım safhası başlar. Burada önemli olan niyet ve karardır. Olumlu bir bakışımız var ama yapılacak etüt ve proje çalışmalarından sonra daha sağlıklı bilgi verme imkanımız olacak'' dedi.

Yıldırım, daha sonra AK Parti Seydişehir ilçe başkanlığını ziyaret etti.