Bakanlar Kurulu sona erdi
ensonhaber.com

17:00'de başlayıp 20:10'da biten MGK toplantısının ardından Bakanlar Kurulu 21:30'da toplandı.

GÜNDEMDE KUZEY IRAK VAR

Bakanlar Kurulu'nun gündeminde ise Kuzey Irak'ta yapılmak istenen bağımsızlık referandumu var.

BAKANLAR KURULU SONA ERDİ

Bakanlar Kurulu toplantısı 23:30'ta sona erdi.

Hüükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ'ın açıklaması;

Önce MGK sonra da Bakanlar Kurulu toplanmıştır.Öncelikle MGK'de Kuzey Irak'taki referandum değerlendirilmiştir.  Alınabilecek her türlü tedbir masaya yatırılmış ve bu konularda neler yapılabileceği enine boyuna değerlendirilmiş ve Bakanlar Kurulu'na tavsiyede bulunulmuştur.Bakanlar Kurulu'nda da bu konu görüşülmüştür. Referandum yapıldığı takdirde Türkiye'nin nasıl bir pozisyon alacağı konuşulmuştur.

TÜRKİYE'YE TEHDİTTİR

Bu referandum gayrımeşru bir referandumdur ve kabul edilemez. Türkiye bu konudaki tavrını net bir şekilde başından beri koymuştur.Bu referandum Türkiye Cumhuriyeti'nin milli güvenliğine doğrudan bir tehdittir.

Bakanlar Kurulu sona erdi VİDEO

REFERANDUM BARIŞ ORTAMINI DAHA DA BOZACAK

Bu referandum bölgenin barışına ve istikrarına, güvenliğine mevcut sorunlara yeni tehditler doğurmaya ve yeni sorunlar yaratmaya adaydır.Bu referandum bölgedeki huzursuzluğu daha da artıracak, istikrarsızlığı daha da çoğaltacak ve barış ortamını daha da bozacaktır.Bugün bu referandum kararını alanların yaptıkları hesapların büyük bir kısmı onların hesap ettiğinin dışında, kendilerine daha büyük bir problem olarak dönebilecektir.

TÜRKLER VE ARARPLAR REFERANDUMA KARŞI

Bazı sorunları çözmek için bu adımı attığını söyleyenler daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. Referandum, bölgede yaşayan toplulukların tamamının onay vermediği bir referandum.Bölgedeki Türkler ve Araplar bu referanduma karşı.Kürtler içinde de pek çok kişi karşı. Bildiğiniz gibi Meclis'te oylama yapıldı ve parlamenterlerin birçoğu oylamaya dahi katılmadı.

GRUPLARIN DIŞLANMASI KABUL EDİLEMEZ

Ayrıca bölgede sadece Kürtler de yaşamıyor. Türkmenler, Araplar, Ezidiler ve diğer dini, etnik ve sosyal gruplar da karşıdır.Bu çoğulcu bölgede, bu grupların dışlanması da kabul edilemez. Musul, Kerkük üzerindeki tartışmalar henüz netliğe kavuşturulmamıştır. O yüzden tartışmalı bölgelerin de referanduma dahil edilmesi vahim bir hatadır.

REFERANDUMU İPTAL EDİN

Biz Türkiye olarak son bir kez daha Kuzey Irak yönetimine çağrıda bulunuyoruz, aklı selim ile hareket edin. Bu referandumdan vazgeçin, referandumu iptal edin. Hem bölgesel yönetimin hem bölgede yaşayanların hem de bölgenin hayrına olan referandumu iptal etmektir. Bu konu duygusallıkla ele alınacak bir konu değildir, sağ duyu ile karar verilmelidir. Henüz vakit geçmiş değil, bu zaman içinde pekala bu referandum iptal edilebilir.

Bakanlar Kurulu sona erdi

REFERANDUMUN ERTELENMESİNE DE KARŞIYIZ

Burada bir hususun altını çizmekte fayda görüyoruz, Türkiye referandumun ertelenmesine karşıdır. Ertelemek, ileride izin vermek anlamını taşır ki Türkiye olarak bizim bu tarihte de ileride de referandumun yapılmasına taraftar değiliz.Türkiye ertelemeye karşıdır ve referandumun iptalini istemektedir.

TÜM OPSİYONLAR ELE ALINDI

Referandumun iptal edilmemesi durumunda atılacak olan adımlar konuşulmuştur, adımların takvimi de konuşulmuştur. 30 Ekim'e kadar süresi bulunan tezkerenin 23 Eylül'de Meclis'te olağanüstü bir şekilde görüşülecek olması, Türkiye'nin bu konudaki kararında ne kadar ciddi olduğunun göstergesidir.Referandumun çıkması durumunda opsiyonların tamamı tüm yönleriyle ele alındı.

PLANLARIMIZI ŞİMDİ AÇIKLAMAYI DOĞRU BULMUYORUZ

Hükümet Sözcüsü Bozdağ; "Barzani'nin Erbil'de yaptığı açıklamalar var "Erteleme için çok geç, tüm bedellere hazırız" dedi. Siz de bütün opsiyonlar masada dediniz. Yaptırım uygulanacağını anlıyoruz, bu yaptırımların içeriği nedir, hangi seçenekler vardır. Yaptırımlar hemen hayata geçecek mi." sorusuna

"Bütün opsiyonları masaya koyduk ve hepsini tek tek değerlendirdik. Ne tür adım atılırsa ne şekilde cevap verilecek hepsi tek tek değerlendirildi ve planlaması yapıldı ancak inşallah uygulamaya gerek kalmaz, referandum iptal edilir. Referandum iptal edilmezse bunlar kendi planlaması dahilinde uygulamaya konulacaktır. Şu an bunları açıklamayı doğru görmüyoruz. Bu konudaki kararlılığımızın herkes tarafından bilinmesi açısından, kararlarımızı aldığımızı hem Kuzey Irak yönetiminin hem de Dünya ve Türkiye kamuoyunun bilmesi açısından bu kadarını ifade etmekle yetiniyoruz." yanıtını verdi.

TÜRKİYE HAKKINI SAKLI TUTAR

Bekir Bozdağ; "MGK'nın son maddesinde yazan "Uluslar arası anlaşmalardan doğan hak" ifadesi. Bu Ankara Anlaşması'nı mı kapsıyor, biz bunu "Türkiye'nin Kerkük ve Musul'a müdahale hakkı" olarak okuyoruz. Siz nasıl yorumluyorsunuz." sorusunu ise

"MGK bildirisinin sonunda net bir şekilde ifade ettik. Tüm ikazlara rağmen referandum yapılırsa "Türkiye ikili ve uluslar arası anlaşmalardaki haklarını mahfuz tutar" Bu anlaşmalar Lozan ve Ankara anlaşmaları ve Türkiye ile Irak arasındaki ikili anlaşmalardır." diye yanıtladı.