Bakanlar Türkçe Olimpiyatları'nda

Bakanlar Türkçe Olimpiyatları'nda

İstanbul Fuar Merkezi'nde sabah saatlerinde başlayıp akşam saat 21.00'da sona eren Kültür Şöleni'ne adeta İstanbullular akın etti. İlk gün yaklaşık 300 bin vatandaş Kültür Şöleni etkinliklerini takip etti. Ziyaretçiler, ilk gün Türk Kolejleri'nde okuyan öğrencilerin sahne performanslarının yanı sıra öğrencilerin kurmuş olduğu stantları yakından takip ederek meraklarını giderdi. Kültür Şöleni'ne İstanbul'un dışından da vatandaşlar geldi. Kültür Şöleni'nin ilk gününde en çok ilgi gören stantlarının başında ise Afrika Kıtası ülkeleri geldi.

BAKAN BAYRAKTAR TRABZON'DA

Hüseyin Avni Aker Stadı'nda düzenlenen ve 20 farklı ülkeden 60 öğrencinin katıldığı Türkçe Olimpiyatlarının Trabzon ayağına Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Vali Recep Kızılcık, AK Parti Trabzon milletvekilleri Faruk Nafiz Özak, Safiye Seymenoğlu ve Aydın Bıyıklıoğlu, Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile 20 farklı ülkeden 60 yabancı öğrenci katıldı.

Vatandaşların stadı doldurduğu etkinlikte İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından katılımcı ülkelerden gelen öğrencilerce çeşitli şiirler ve şarkılar okundu, halkoyunları ekipleri gösteri sundu.

TEMEL DURSUN TİPLEMESİ

Karadeniz'e özgü türküleri Türkçe seslendirenlerden özellikle Endonezyalı öğrencilerin Trabzon'un Akçaabat yöresine ait hareketli horonu oynaması, Kırgızıstan ve Gana'dan gelen kız ve erkek öğrencilerin farklı kültürlerden olmalarına karşın birlikte oynamaları beğeni topladı.

Moldovalı 2 öğrencinin yöresel şiveyle ''Temel-Dursun'' tiplemesini canlandırdığı skeç ile Belaruslu öğrencilerin tiyatro gösterisinin de ilgi gördüğü etkinlikte, Kenyalı öğrencilerin kendi ülkelerine özgü kıyafetleriyle ülkelerine ait halkoyunlarını sergilemesi, yoğun alkış aldı.

Etkinlik sonunda konuşan Bakan Bayraktar, dünyanın birçok ülkesinden gençlerin Trabzon'a geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Dünyanın dört bir tarafından pırıl pırıl gençler geldi. Hoş geldiniz, şeref verdiniz, safalar getirdiniz. Sevgili Trabzonlular maya tutmuştur, hasat toplanmaya başlanmıştır. '40 bin kere maşallah' diyorum. Büyük Türkiye kuruluyor. Dünyaya refah ve mutluluk gelecek. Dünya Türk asrıyla tanışacak. Katkı veren herkese yürekten teşekkür ediyorum. Allah yolunuzu açık etsin, Allah'a emanet olun.''

Bakan Bayraktar ve Vali Kızılcık, daha sonra etkinliği katılan öğrencileri kutlayıp stattan ayrıldı.

BAKAN EROĞLU: TÜRKÇE ÖNEMLİ BİR LİSAN OLACAK

Türkçe Olimpiyatları'nın Afyonkarahisar etkinliğİne Bakan Eroğlu katıldı.

Afyonkarahisar Atatürk Stadı'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Gecede, 35 ülkeden 65 öğrenci, tribünleri dolduran yaklaşık 35 bin kişiye Türkçe şiirler okudu, şarkılar söyledi, folklor gösterileri sundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, programda yaptığı konuşmada, Türkçe'nin artık dünyada en önemli bir lisan olacağını söyledi.

Kazakistan'a 1992 yılında bir gezi gerçekleştirdiğini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

''İlk defa Türk devletleri arasında işbirliği konferansı yapmak için Kazakistan'a gittik. Yıl 1992... Bir baktık ki Türk okulları muhteşem bir şekilde oradaki insanlara İstanbul Türkçe'sini öğretmeye başlamışlar. Gerçekten gurur duyduk. Dünyada 135 okulda şanlı bayrağımız dalgalanıyor. 300 bin kişi Türkçe öğreniyor. Sadece Kazakistan'da mı? Bir kaç sene önce Meksika'ya gittim. Orada da Türk okulunda şanlı bayrağımız dalgalanıyor. Bu ülkelere giden öğretmenlerin gerçekten dünyalıklarla alakası yok.''

Programa, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, AK Parti Uşak milletvekilleri Mehmet Altay ve İsmail Güneş, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Uşak Belediye Başkanı Ali Erdoğan, siyasi parti, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Program, havai fişek gösterileriyle sona erdi.