Balıkesir'de av malzemesi fabrikasında patlama

Olay, bugün saat 10.03'te, ilçeye 12 kilometre uzaklıktaki Kavaklı Mahallesi yakınlarında kurulu patlayıcı madde ve av malzemeleri üreten bir fabrikada meydana geldi. Üretimi yapılan av tüfeği fişeklerinden biri sıkıştırma işlemi sırasında patladı. Yaklaşık 300 işçinin çalıştığı fabrikanın imalathanesinde meydana gelen patlamada işçilerden Mine Sağlam, Hamza Uygun, Duygu Güner, Damla Katılmış, Fatma Sakar, Çiğdem Akgün yaralandı. Hafif yaralanan işçiler, ambulanslarla Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedavisi tamamlanan işçilerden 4'ü taburcu edildi. Diğer iki işçinin sağlık durumlarının da iyi olduğu belirtildi. Patlama sonrası fabrikada üretim durduruldu, işçilere bir gün izin verildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Balıkesir'de av malzemesi fabrikasında patlama

FABRİKA SAHİBİ KAZAYI ANLATTI

Şirket sahipleri İsmail Yavaşça ve oğlu Emrah Yavaşça, olayın ardından gazetecileri fabrikaya davet ederken, "Burada bir kaza meydana geldi. Çok şükür kaza çok büyük değil. Fabrikamızın av fişeği bölümünde saat 10.03'de meydana gelen kazada 6 arkadaşımız ufak yaralanmalar ve panik atak sonucu hastaneye gitti. 4 arkadaşımız taburcu edildi. Hamza Uygun ve Mine Sağlam'ın tedavileri sürüyor. İkisinin durumu da iyi. Sadece kol ve kalçalarında çizikler var" dedi. Kazanın oluşumu ile ilgili bilgi veren Yavaşça, şöyle konuştu: "Biz av fişeklerinin boş kovanları ile üretim yapıyoruz. Bu fişeklerin altında bir ecza kısmı var. Bu ezca kısmı, ateşlenmeye yarayan mekanizma. Biz bunun içine 1.5 gram seviyesinde barut koyuyoruz, bu barutun üstüne de makinamız plastik tapa ile beraber küçük kurşun bilyeler yerleştiriyor. Olmaz dediğimiz şeylerden biri gerçekleşiyor. Kapsül makinada hareket esnasında bir saçmanın üzerine sert bir şekilde basıyor. Kovanlar yan yana olduğu için 3 gram av barutu birlikte patlıyor. Bu av barutu patlama esnasında hep kapanarak hareket ettiği için bir şarapnel etkisi yaratıyor. Patlayan fişekteki sarı metaller arkadaşlarımızın koluna ve kalçasına isabet ediyor. Sonuç olarak şu anda herhangi bir şey yok. Üretim bölümünde de yıkım ve benzeri zarar yok."

Kaza anını ve patlama görüntülerini basın mensuplarına izleten Yavaşça, "Tüm işçilerimize geçmiş olsun. Bu bize bir ders olsun. Küçük ayrıntılar belki ama dikkat etmemiz gereken şeyler olduğunu gördük" dedi.