Balon balıkları su altında görüntülendi
DHA

Normal şartlarda Kızıldeniz'de yaşayan fakat iklim değişiklikleri sonucu Akdeniz'e kadar ulaşan balon balıkları, Antalya'da su altında görüntülendi.

Son yıllarda balıkçıların korkulu rüyası haline gelen balıklar, görüntülerde deniz kabuklularını saniyeler içinde parçalıyor.

Balon balıkları, sert kabuklu midyeleri anında yok etti VİDEO

SON YILLARDA AŞIRI ÇOĞALDILAR

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Su Altı Topluluğu öğrencileriyle birlikte balon balıklarını su altı kamerasıyla çekti.

Balon balıklarının, verilen sert kabuklu midyeleri birkaç saniye içinde yok ettiği görüldü. Görüntüleri çeken Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, balon balıklarının aşırı çoğaldığını söyledi.

DİŞ YAPILARI KERPETEN GİBİ

Deneme amaçlı denizin altında sert kabuklu midyeyi balon balıklarının önüne attıklarını anlatan Gökoğlu, "Çok çabuk kabukları parçalayarak, içindeki eti yediler. Balon balıklarının kerpeten benzeri bütün bir diş yapısı var. Bu diş yapılarıyla kabukluları çok çabuk kırabiliyor. Balık tutamadıkları zaman midye, istiridye gibi canlılarla besleniyor." dedi.

TÜKETİLMEMELİ

Mersin'in Bozyazı ilçesi sahiline vuran balon balıklarını yedikten sonra telef olan kedilerin hatırlatılması üzerine Prof. Dr. Gökoğlu, "Balon balıklarının karaciğer ve gonatları çok tehlikeli. Yüksek miktarda toksin içeriyor. Kediler muhtemelen bu balıkları bütün her şeyi ile yedi. Daha önce Kumluca'da bir arkadaşım tuttuğu balon balıklarının ciğerini kümesindeki tavuklara yedirmişti. Bir kümes tavuk telef olmuştu. Bu işin ciddiyetini ve tüketilmemesi gerektiğini gösteriyor." diye konuştu.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)