Bankalar Türkiye'deki gayrimenkullerini satışa çıkardı

ev

Bankalar portföylerinde yer alan gayrimenkullerini satışa çıkardı. Türkiye'nin farklı noktalarında uygun koşullarda mülk sahibi olmak isteyenler için çeşitli fırsatlar sunan bu operasyonun hacmi milyar lirayı aşıyor. İmpo İmar ekiplerinin yaptığı araştırmaya göre, sadece aktif büyüklüğünde ilk 10 sırada yer alan bankaların satışa çıkardığı gayrimenkullerin toplam bedeli yaklaşık olarak 976 milyon lira seviyesinde bulunuyor.

10 BANKA 5 BİNİ AŞTI

Bazı bankaların portföyünde binli sayılarla ifade edilecek miktarda mülk yer alırken, sadece 10 bankanın satışa sunduğu mülk sayısı 5 binin üzerine çıkıyor. Sözkonusu mülkler arasında 10 milyon liralık fabrika, 5 milyon liralık villa gibi tek kalemde büyük hacimler oluşturabilecek gayrimenkullerin yanı sıra 4 bin liralık arsa, 5 bin liralık bağ gibi küçük ölçekli mülkler de bulunuyor. Bu dağınık ve yüklü gayrimenkul operasyonu son dönemlerde banka yönetimlerinin Türkiye'nin her noktasına dağılan mülkün takibini yapmak için özel çaba sarfetmesi gerektiriyor. İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, web tabanlı mülkiyet erişim sistemi İmpomes ile 2016'da 7 bin 500 adet gayrimenkülü takip etmeyi hedeflediklerini söyledi.

KONTROLÜ ZOR BİR OPERASYON

Yüklü gayrimenkul portföyüne sahip olanlar için İmpomes'i hayata geçiren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, "Bankalar açısından satışa çıkardıkları gayrimenkulleri takip etmeleri önemli. Bu nedenle bankacıları adeta emlakçı titizliğinde bu mülklerini takip etmesi gerekiyor. Ancak rakamlar, bu operasyonun zor olduğunu gösteriyor. 10 banka arasında en az mülkü olanın bile elinde 157 adet gayrimenkul bulunuyor" dedi.

SİSTEM MÜLK DEDEKTİFİ GİBİ ÇALIŞIYOR

İmpomes yazılımı ile sadece holdinglerin değil, bu tür operasyonu yönetmek durumunda kalan bankaların da mülk takip işlerini kolaylaştırdıklarını anlatan Hüseyin Oflaz, 2 ayda bir yaptıkları raporlama ile mülklerin gerçek fotoğrafını ortaya koyan birer mülk dedektifi gibi çalıştıklarını söyledi.