Barack Obama hem ağladı hem ağlattı - izle

Barack Obama hem ağladı hem ağlattı - izle

ABD Başkanı Barack Obama, Arizona'da dünkü duygusal anma konuşmasında, halkına "birlik" çağrısı yaptı. Bu, Obama'nın bugüne kadar yaptığı en önemli konuşmalardan biri kabul edilirken, duygusal anlar yaşandı.

SERT SİYASİ TARTIŞMALAR

Arizona'da Cumartesi günü düzenlenen silahlı saldırıda altı kişi hayatını kaybederken, aralarında Temsilciler Meclisi üyesi Gabrielle Giffords'un da bulunduğu 14 kişi de yaralandı. Bu saldırı, ABD'de sert siyasi tartışmaların yaşanmasına neden oldu.

Obama da halkını yaşanan kutuplaşmadan kurtarmak için dün Arizona'daki konuşmasında birlik mesajları verdi ve herhangi bir grubu ya da kesimi hedef tahtasına oturtmaktan kaçındı.

Halkına bu trajediyi kendi görüşleri açısından bir mücadeleye dönüştürmemeleri çağrısı yapan Obama, ABD'lilerden "diğerlerini anlayabilmek için iç güdülerini güçlendirmelerini" istedi.

Obama, "Söylemlerimizin aşırı derecede kutuplaştığı bir dönemde, dünyanın başına gelen bütün kötülüklerden dolayı tüm suçu bizden farklı düşünenlerin üzerine yıkmaya aşırı hevesli olduğumuz bir dönemde... bir an için durup, birbirimizle yaralayıcı değil, onarıcı bir şekilde konuştuğumuzdan emin olmamız hepimiz için büyük önem taşıyor" dedi.

Barack Obama'nın ağlatan konuşması - izle

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN

Barack Obama hem ağladı hem ağlattı - izle

GÖZYAŞI SEL OLDU

Obama'nın eşi Michelle, kocasıyla beraber anma törenlerinde yer almak için Arizona'ya geldi. Saldırıda yaralananları hastanede ziyaret eden ve aileleriyle görülen Michelle Obama, anma töreni esnasında Giffords'un astronot olan eşi Mark Kelly'nin yanında oturdu. Konuşması sırasında Obama, duygusal anlar yaşarken, zaman zaman gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Obama, bu tarihi konuşmasından önce saldırıda ağır yaralanan ve şu an yaşam savaşı veren Giffords'u hastanede ziyaret etti.

Ziyaret sırasında aralarında Temsilciler Meclisi eski Başkanı Nancy Pelosi'nin de bulunduğu politikacıların önünde Giffords gözlerini açtı.

Obama bu müjdeli haberi McKale Memorial Arena'da toplanan 14 bin kişiye verdiğinde ise gözyaşları adeta sel oldu. Çok sayıda kişi bu haberi yakınlarına sarılarak kutlarken, gözyaşlarını da tutamadı.

Obama'nın bu konuşmasının büyük bir bölümünü, Salı gecesi Beyaz Saray'da bizzat kendisinin yazdığı belirtildi.

ABD'DE ŞOK VE TARTIŞMA YARATTI

ABD'de halkın, seçtiği vekillerle bir araya gelmesini öngören etkinlik Cumartesi günü kana bulandı. Giffords'ın konuşmacı olduğu etkinliği basan 22 yaşındaKİ Jared Lee Loughner, 6 kişiyi öldürürken, 14 kişiyi de yaraladı.

Saldırı sırasında üç kişi tarafından etkisiz hale getirilip şarjörü alınan Loughner, daha sonra tutuklandı ve yargılamasına başlandı.

Loughner'ın saldırıyı, Giffords'ın Arizona'da geçen yıl Mayıs ayında kabul edilen ve büyük tartışma yaratan göçmen yasasına muhalefeti nedeniyle düzenlediği sanılıyor.

Loughner'ın son dönemde özellikle gençler tarafından desteklenen ve daha muhafazakar kanadı temsil eden Çay Partisi hareketinin sempatizanı olduğu belirtiliyor.

Bu olay, Çay Partisi hareketini ve onun önde gelen isimlerinden Alaska eski Valisi ve eski Başkan Yardımcısı adayı Sarah Palin'i hedef tahtasına oturttu. Büyük üzüntü yaratan bu olayın, ABD'deki siyasi kavgaları ve kutuplaşmayı daha da artırdığı ifade ediliyor.