Barack Obama Putin'e güvenmediğini söyledi
Ajanslar

Obama, terör örgütü DAEŞ ile mücadeleyi görüşmek üzere Pentagon’da Ulusal Güvenlik Konseyi üyeleri ile bir araya geldi. Toplantıya ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson ve Ulusal Güvenlik Konseyi Danışmanı Susan Rice’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yetkili katıldı.

IŞİD DÜNYA GENELİNDEKİ ÜLKELERE YAYILDI

Toplantının ardından basın toplantısı düzenleyen Obama, DAEŞ’in Suriye ve Irak’ta elindeki alanları yitirmesinin örgütü taktik değişikliğine ittiğini belirterek örgütün ABD’nin de aralarında bulunduğu dünya genelindeki ülkelerde büyük çaplı terör eylemlerine yöneldiğini anlattı. Obama, askeri, istihbarat ve güvenlik kuvvetlerinin saldırıları önlemek için aralıksız olarak çalıştıklarını ifade etti.

Bireysel olarak gerçekleştirilecek saldırıları belirlemenin ve önlemenin her zaman zor olduğuna işaret eden Obama, DAEŞ’e karşı her alanda mücadeleyi etkili bir şekilde sürdüreceklerini aktardı.

Barack Obama Putin'e güvenmediğini söyledi

BİR YILDIR KAZANAMIYORLAR

“DAEŞ’in hiçbir lideri güvende değil ve onların peşinde olmaya devam edeceğiz” diyen Obama, örgütün bir yılı aşkın süredir Irak ve Suriye’de herhangi bir başarı elde edemediğine dikkati çekti.

Obama, DAEŞ’e karşı verilen savaşta kaydedilen ilerlemede memnuniyet duyduğunu ancak daha fazla ne yapabilecekleri yönünde çalışmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

RUSYA'NIN SURİYE'DEKİ EYLEMLERİ

Başkan Obama, DAEŞ’i kalıcı olarak yok etmek için Suriye’deki kaosu bitirmek gerektiğini vurguladı. Suriye rejiminin çatışmaların durdurulması anlaşmasını ihlal etmeye devam ettiğine değinen Obama, Rusya’nın Suriye’deki eylemlerinin de Moskova yönetiminin bu ülkedeki niyetlerine dair soru işaretleri oluşturduğunu söyledi.

Obama, “ABD, Suriye’de şiddeti azaltmayı denemek ve DAEŞ ile El-Kaide’ye karşı çabaları güçlendirmek için Rusya'yla çalışmaya hazır durumda. Ancak Rusya gerekli adımları atmakta başarısız oldu. Rusya’nın bu konularda ciddi olduğunu kanıtlama zamanıdır.” diye konuştu.

RUSLARA GÜVENEMEYİZ

Suriye’deki iç savaşı bitirme veya yavaşlatma noktasında Rusya ile işbirliğine mesafeli yaklaşan Obama, bir soru üzerine, “Ruslara ve Vladimir Putin’e güvenebileceğimiz konusunda emin değilim.” ifadesini kullandı.

Obama, Rusya’nın şiddeti azaltmak ve DAEŞ ile diğer aşırılık yanlısı gruplarla mücadeleye odaklanmak için istek göstermesi gerektiğini yineleyerek aksi durumda uluslararası arenada Moskova yönetiminin Suriye’de katil bir rejimi destekleyen sorumsuz bir aktör olarak görüleceğine vurgu yaptı.

Libya’da da hükümetin isteği doğrultusunda ilk defa DAEŞ noktalarına hava saldırıları düzenlendiklerini hatırlatan Obama, örgüte karşı savaşlarında Libya’yı desteklemeye devam edeceklerine işaret etti.