Barselona'da fantezi ve gerçek bir arada

Barselona, İspanya'da Katalonya Özerk Topluluğu ve Barselona ilinin merkezi ve İspanya'nın ikinci büyük kentidir.

Barselona'da fantezi ve gerçek bir arada

Skylife Dergisi'de yer alan gezi yazısında Barselona ile ilgili bilgilere yer verildi. Kimilerine göre “tavşan yahnisine çikolata ya da kalamar katan, denizin en güzel görüntüsünün ölüdenize dönüşmüş hali olduğuna inanan insanların yaşadığı” bir yer...

Mimari fantezinin başkenti Barcelona-Foto Galeri

Barselona'da fantezi ve gerçek bir arada İZLE

MİMARİ FANTEZİNİN BAŞKENTİ

Kimileri de “mimari fantezinin başkenti" olarak görüyor onu. Yaz Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hazırlandığı şu günlerde ise “işi başından aşkın” bir kent... Sanat tarihçisi Jed Perl, Barselona’nın bu halini şöyle anlatıyor: “Her şeyi bir arada yapmaya çalışıyor - kendine bir gelecek kurmak, geçmişini düzene koymak ve modern kent hayatının kargaşasının üstesinden gelebilmek.”

Gelin, hepsini bir yana bırakıp, bir öğle sonrasında Batı Akdeniz’in bu güzel ve alabildiğine ilginç liman kentini "yaşamaya" başlayın. Günün sıcağının iyice bastırdığı, Eski Kent’in daracık sokaklarında mopedlerin pıt-pıtlarının dağılıp, yerlerini sessizliğe bıraktığı o saatte bir restorandan içeri girin.

Barselona'da fantezi ve gerçek bir arada

Önce patatesli, peynirli bir omlet, sonra ünlü Katalan yemeği bottifara con Judias (ızgara sosis t ve tereyağda pişirilmiş fasul ye) ısmarlayın. Bir kadeh de yöre şarabı (Barselona'nın ihracatında şarap çok önemli bir yer tutuyor). Bir yandan da elinizdeki küçük rehber kitapçığa göz gezdirin.

EĞİMLİ ARAZİ ÜZERİNE KURULMUŞ BİR ŞEHİR

Gezilecek çok yer var! Katalonya Özerk Bölgesi’nin başkenti Akdeniz’e doğru hafif eğimli bir arazi üzerine kurulmuştur. Küçük meydanlara açılan mütevazı caddelerle, geniş bulvarlar bir aradadır. Çiçekçi dükkanları, parklar, bulvar boyunca sıralanmış banklar, palmiyeler... Ciutadella Park’ın bej patikasından yürüyüp çıkış kapısına geldiğinizde Arc del Triomf çıkacak karşınıza.

Barselona'da fantezi ve gerçek bir arada

TEPEDEN TIRNAĞA FARKLI BİR KENT

Bir parça Paris mi? Hayır, Barselona saç telinden tırnağına farklı bir kenttir. Onun Zafer Takı toprak kırmızısı renkte ve beyaz kanatlı meleklerle süslenmiştir. Ve Antoni Gaudi... Bu ünlü Katalan mimar (1852 - 1926) ile Barselona’yı birbirlerinden ayrı düşünmek olanaksızdır.

Barselona'da fantezi ve gerçek bir arada

Kentin herhangi bir yerinde başınızı kaldırın, yüzyıldönümünün bu gerçekten olağanüstü sanatçısının yapıtlanylakarşılaşırsınız. Planlara dayanmadan, çok sayıda ustave işçi kullanılarak, doğaçlamayla gerçekleştirilmiş binalar. Demir, taş, çini ve renkli cam işçiliğinin mimari sentezi...

Barselona'da fantezi ve gerçek bir arada