Başbakan Erdoğan Efes Tatbikatı'nı izledi İZLE

Başbakan Erdoğan Efes Tatbikatı'nı izledi İZLE

Erdoğan, "OBA" helikopteriyle saat 09.05'te tatbikatın gerçekleştirildi Seferihisar ilçesine bağlı Doğanbey bölgesine gitti. Genelkurmay Başkanı Özel, Başbakan Erdoğan'ı alana girişinde karşıladı.

Başbakan Erdoğan Efes Tatbikatı'nı izledi

Başbakan Erdoğan Efes Tatbikatı'nı izledi İZLE

Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın milli ve yabancı gözlemcilerin katıldığı basına açık bölümünün ikinci günü başladı. Senaryo gereği "Safir" ülkesinin "Mercan" ülkesine dün başlattığı hava hücum ve çıkarma harekatı devam etti.

Başbakan Erdoğan Efes Tatbikatı'nı izledi İZLE

YARALILAR SAHRA HASTANESİNE TAŞINDI

Önce RF Fantom 4E uçakları ve mini İHA'ların yardımıyla taktik hava keşfi yapıldı. Ardından hava harekatının gündüz bölümüne geçildi. Harekata 2 Kobra helikopterinin korumasında 10 UH-1, 5 AS 532 olmak üzere 15 helikopter katıldı. Çıkarma sırasında yaralanan askerler helikopterle seyyar sahra hastanesine taşındı. Amfibi hücum harekatına F4 2020 uçakları da destek verdi. Safir'in obüs ve topları Mercan'ın daha önceden belirlenen hedeflerini vurdu. Aksar ve İygas araçları da mayın tarlasında çıkarma birlikleri için geçit açtı.

ÇIKARMA HAREKATI

Çıkarma birliklerinden önce kıyıya ulaşan bot ekipleri, alanı güvenli hale getirdi. CASA CN 235 tipi nakliye uçağı, AS 532 Cougar helikopterleri, S-70 Black Hawk helikopteri, AR 412 helikopteri ve 3 bot denizde ve karada arama kurtarma faaliyetini yürüttü. Yaralı personel helikopterle taşındı.

Başbakan Erdoğan Efes Tatbikatı'nı izledi İZLE

Daha önce Solo Türk uçuş ekibinin gösterisini büyük bir hayranlıkla izleyen Başbakan Erdoğan, benzer bir kare vermiş; Özel'e dönerek "Paşam bu nedir ya?" diye seslenmişti.

Ardından çıkarma harekatının ikinci dalgası kapsamında 6 çıkarma gemisi zırhlı araç ve personeli kıyıya indirdi. Askeri unsurlar Mercan hedeflerine yönelik atışlar yaptı. Sahildeki hedef tanksavar tarafından vuruldu. Otomatik bomba atarlar ise diğer hedefleri imha etti. Taarruz helikopterleri birliklere ateş desteği verdi. Ardından diğer bir dalgada kıyıya yanaşan gemiler kapat attı. Helikopterle bölgeye nakledilen havan ve obüslerden hedeflere atışlar gerçekleştirildi. F-16'lar yakın hava desteği sağlarken, tanklardan da düşman hedeflerine top atışı yapıldı. Meskun mahal muharebesinin canlandırılmasının ardından kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer harp maddelerine maruz kalan bölgelerin temizliği yapıldı.

24 ÜLKEDEN 50'DAN FAZLA GÖZLEMCİ

Nakliye uçağı tarafından karadaki birliklere ihtiyaç duyacakları her türlü malzemenin bulunduğu paketler paraşütlerle atıldı. Tatbikatı 24 ülkeden 50'den fazla yabancı askeri gözlemci de izledi.

Senaryonun başarıyla uygulanmasının ardından tatbikatın bu safhası sona erdi.

5 HAZİRAN'A KADAR SÜRECEK

Yaklaşık 8 bin 500 personelin katıldığı Efes-2014 Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatına 50 uçak, 40 gemi, 70 bot, 40 helikopter, 60 tank, 100 top, bin 100 tırtıklı ve tekerlekli araç katıldı. Tatbikat Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesinde 5 Haziran'a kadar devam edecek.