Başbakan konuşmasını İngilizce tamamladı

Binali Yıldırımm

Başbakan Yıldırım, Hilton Bomonti Otel'de 26. Dünya Posta Kongresi̇'nin açılış töreninde konuştu.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

"Bu yılki kongrede bir ilke imza attığınızı biliyorum. O da 26. kongre Dünya Posta Birliği'nin ilk kağıt dostu kongresi olarak anılacak. Kongre süresince üretilecek bütün dokümanlar tablet aracılığıyla delegelere iletilecek, kağıt miktarı 4 ton tasarruf sağlanacak. Bu kongre aynı zamanda bir çevreci kongre olma özelliğine de sahip.

Başbakan konuşmasını İngilizce tamamladı VİDEO

KAĞIT DOSTU KONGRE

Kağıt dostu kongrenin ayrıcalığı, burada önplana çıkıyor. 20. yüzyıl, her alanda uluslararası işbirliklerinin artmaya başladığı dönem oldu. Teknolojinin, ticaretin, iletişimin geliştiği bir ortamda dünyanın dört bir yanında milletler birbirleriyle yakınlaşmanın gerekliliğine, bilincine vardı, işbirlikleri gelişmeye başladı. Tarım, teknoloji, dışpolitika, güvenlik gibi alanlarda işbirlikleri devam etti. Bu küreselleşme fikrinin posta alanına yayılması doğal bir sonuçtu. Posta sekterü ve küreselleşme ortaya çıkmadan önce de küresel bir niteliğe sahipti. Olaylar, insanlar, bakış açıları değişti, dünya değişince de değişimler birbirini izledi. Artık dünya denince, bir gezegenin ötesinde bir takım değerleri temel alan bir anlayış, bir düşünüş akla geliyor. Dünya Posta Birliği de, tek bir posta alanı dahilinde serbestçe dolaşımı sağlamayı 192 ülke arasında teknolojinin de desteğiyle etkin işbirliği içerisinde tek bir ağ sağlamayı hedefliyor. Gelişen dünyada posta sektörünün değişime ayak uydurabilmesini oluşturuyor.

"TELEFON, TELGRAF VE POSTA BİR ARADA"

İnsanların kuşlarla, telgraflardan, mektuplardan günümüze çok şey değiştir. Haber ulaştırma araçları değişti. 2002 yılında, göreve geldiğinde PTT'nin halini şöyle özetleyebilirim: 35 binin üzerinde çalışan, zarar eden kuruluş. 1 lira sembolik fiyata satalım kurtulalım diyen bir anlayış. Ancak PTT niye bu hale düşmüştü, asıl onun sorgulanması gerekiyor. Çünkü telefon, telgraf, posta bir arada görülüyordu. İnternetin hayatımıza girmesiyle, telekominaskasyon alanı gelişti, posta tarihe karıştı. Mektup yazan sayısı azalıyor, internet üzerinden mesajlaşma daha fazla kullanılıyor. Bu da posta teşkilatının gücünün zayıflamasına yol açıyor.

Mutlaka gelişmeleri yakalayacak yeni bir hizmet anlayışına ihtiyaç var. PTT vakfının kuruluşuna karar verildi. Bundan sonra PTT'nin rotası değişti. PTT suratle hizmet alanını genişletmeye başladı. 4 bin 500 noktada hizmet verdiği yerler var. Hem bilişim, hem banka, hem kargo taşımacılığı da yapıyor. Postaları hibrit yöntemle, aynısı ulaşacağı yere iletebiliyor. Bir yandan teknolojiyi yakalıyor, diğer yandan posta pullarıyla geçmişi koruyarak geleceği inşa eden bir durumu PTT yakalamış oluyor. Zarar eden PTT, cirosunu 1 milyar doların üzerine çıkardı. 200 milyon dolar karı var. En fazla vergi veren 100 firma arasına girmeyi başardı. İnternetin, telekomun PTT'den yolunu ayırmasıyla 'PTT yok olacak' diyenler, PTT'nin kendini yenileme ve değişimden sonra 150 yıllık tecrübeyle başarısının üzerine başarı katmaya devam etti.

"HER YERDE ONLİNE OLURSAK AMACI GERÇEKLEŞTİRMİŞ OLURUZ"

26. Dünya Posta Kongresi toplanıyor. 7 Ekim'e kadar birlikte olacaksınız, tanışacaksınız. Sürdürlebilir kalkınmanın en önemli araçlarından biri olan iletişim altyapısının küresel entegrasyonunu kullanacaksınız. Bir ülkenin iyi olmasının anlamı yok. Zincirin gücü en zayıf halkayla ölçülür. Uluslararası posta birliğinin önemli görevlerinden bir tanesi de küresel anlamda altyapıdaki farklılıları ortadan kaldıracak projeleri geliştirmek olmalıdır. Küresel tek ağ hedefi ancak online olmakla mümkündür. Her yere online olabilirsek bu amacı gerçekleştirmiş oluruz. Birbirimizle daha fazla birlikte olacağız, çalışacağız, tecrübe paylaşımını gözden uzak tutmayacağız.

Posta hizmetlerinin tarihi gelişmini söyledik. Yaya postacılarla başlayan, atlı-develi postacılardan, taşıt, uçak, uydu, internet sürecinden geçiyor. Artık tek tuşla istediğiniz mesajı gönderebiliyorsunuz. Global dünyada insanların değişen ve çeşitlenen ihtiyaçları doğrultusunda posta hizmetlerine yön vermek de büyük önem taşıyor.

Siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanda sayısız etkinliğe evsahipliği yaptık, buna da yenisini eklemiş oluyoruz. Dünya Posta Birliği 192 ülke temsilcisini bir araya getiren küresel platformlardan birisidir. Posta sektörü temsilcileri bu platformda bir araya gelerek hizmetlere yönelik kararlar alıyor ve sektörü birlikte şekillendiriyorsunuz. İstanbul Posta Stratejisi adıyla uygulamada olacak. 2020'ye gelirken, dünya posta sektörünün nasıl bir görüm alacağı kararlarını İstanbul'da vereceksiniz. Sizleri ağırlamaktan memnuniyet duyuyoruz.

"TERÖRDEN KORKMAKLA TERÖRDEN KURTULAMAZSINIZ"

15 Temmuz gecesi ülkemizde bir darbe girişimi oldu. Türk demokrasisine karşı yapılan bu kalkışmayı aziz milletimiz ferasetiyle, basiretiyle, onurlu duruşuyla yenmeyi bilmiş, Türkiye'nin geleceğini, demokrasisini teminat altına almıştır. Bazı çevreler bu organizasyonu güvenlik gerekçesiyle İstanbul'dan başka yere alınması çabası içine girdiklerini biliyoruz. Uluslararası Posta Birliği'nin kararlı tutumu ve PTT yönetiminin haklı tutumuyla bugün Doha'da alınan karar gerçek oluyor. Terörden kaçmakla güvenli olamazsınız. Terörden korkmakla, terörden kurtulamazsınız. Dünyanın hiçbir noktası güvenli değil. 60 milyonu aşkın vatansız insan var, bunların sorunlarını çözmeden terörden arınmış bir dünya inşa edemeyiz. Mutlaka ve mutlaka dünyanın çeşitli yerlerinde var olan terörün sebeplerine, derinliklerine inmemiz gerek. Bir terör örgütüyle mücadele ederken, başka terör örgütlerini doğurma yanlışına düşmemek lazım.

Türkiye etrafında yaşananlar son 6 senedir, bir insanlık dramıdır. Suriye'de anlamsız bir savaş uğruna 600 bin kişi hayatını kaybetti. 3,5 milyon kişiye Türkiye kucak açtı. Evimiz, ekmeğimi paylaşıyoruz ve bunla da gurur duyuyoruz. Biz darda, zorda kalan insanlara kucak açan bir milletiz. Bizim geleneğimiz, geçmişimiz budur. Bunu bazı ülkeler anlayamıyor. Anlayamazlar, onlar her şeyi paraya tahvil etmişler. Asıl huzursuzluğun kaynağı budur. Dünyayı huzursuzluğa iten, farklılıkları, adaletsizlikeri körükleyen bu dünya anlayışıdır. Bu anlayış terk edilmeden, kardeşilik, küresel barış, refahın paylaşımı, adil yönetim sağlanmadan bu meselenin üzerine modern silahlar gitmek terörü daha da artırır.

BM genel kurul yapıyor. BM'ye düşen görev, itibarını artıracak radikal kararlara imza atmaktır. Bu kararlar yıllardır devam eden bölgesel anlaşmazlıkların sona erdirilmesi, ve bazı ülkelerin rekabetine güçsüz insanların kurban edilmesine izin verilmemesidir. Bir gün BM kuruluş amacına çok daha uygun olarak bu hizmetleri yapar hale gelecektir.

KONUŞAMASINI İNGİLİZCE BİTİRDİ

Yabancı misafirler için konuşmasını İngilizce tamamlayan Başbakan, "26'ncısı gerçekleşecen Dünya Posta Birliği Kongresi'nin başarılı olmasını temenni ediyorum. Yapacağınız çalışmaların yeni ufuklar açmasını diliyorum. Dünyanın dört bir yanından ülkemize gelen konuklara hoşgeldiniz diyorum." dedi.