Basın Yayın Müdürlüğü'nden Yeni Medya düzeni analizi

Basın Yayın Müdürlüğü'nden Yeni Medya düzeni analizi

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün "İ&D İletişim ve Diplomasi" hakemli dergisinin "Yeni Medya" temalı ilk sayısı çıktı.

BÂB-I ÂLİ'DEN TABLET GAZETELERE BASIN İŞLETMECİLİĞİ

İnternet, haber-gazeteci- okur bağlamında ortaya koyduğu değişimlerin yanı sıra
yazılı basına bir takım avantajlar sağlamıştır. Örneğin tüm dünyanın haberleri,
sandalyesinden kalkmadan haber yapmak isteyen gazeteciler için müthiş bir kaynak haline gelmiştir. 1970'li yıllarda yanına fotoğraf makinası alıp yollara düşmek zorunda kalan, 80'lerde birinin telefon konuşmasını bitirmesini bekleyip haber kaynağını aramak için sıraya giren, 90'larda ajansların haberlerinin toplandığı bilgisayar sistemleri önünde haber arayan gazetecilerin yerini internet kullanabilenler almıştır. Bu kişiler haber kaynaklarına tek bir elektronik postayla ulaşabilmekte, resimlerini dâhi internet kanalıyla toplayabilmektedir.

Temel amacı kitlelere haber ulaştırmak olsa da basılı gazeteler ve internet gazeteleri birçok bakımdan farklı özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin basın işletmelerine olan etkileri ise aşağıdaki gibi derlenebilir:

DÜNYANIN EN PAHALI İŞİ HABERDİR

Dünyanın en pahalı işlerinden biri haberdir. Çünkü önemli olan içeriktir. İnternet gazeteleri haberlerin görsel, yazılı ve sesli bir biçimde, gazete radyo ve televizyonun bir bileşimi olarak dünyanın her yerinde çok daha az maliyetlerle ulaşmasını mümkün kılmaktadır. Geleneksel basın işletmelerinin kâğıt, baskı ve dağıtım giderleri ile televizyon ve radyo işletmelerinin donanım, yazılım ve frekans giderleri değerlendirildiğinde internet gazeteleri daha düşük maliyetli işletmelerdir.

GELENEKSEL MEDYA YERİNE İNTERNET

Yeni medya geleneksel medyanın gerektirdiği yüksek sermayeyi bir kenara iterek
daha düşük maliyetlerle gazetecilik yapmanın önünü açmış ve internet aracılığı
ile de gazetecilerin yüksek sermaye gereksinimi duymadan gazetecilik yapmasının önünü açmıştır. İnternet gazeteciliği gider olarak geleneksel basın işletmelerinden daha masrafsız ve istihdam açısından daha avantajlı bir pazar yaratmıştır.

YENİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNDE EN ÖNEMLİ SONUÇ

Enformasyon ve telekomünikasyon teknolojileri, 21. yüzyılı şekillendiren en etkili
güçler arasında yer almaktadır. Bu teknolojiler insanların yaşama, öğrenme ve çalışma şekilleriyle, sivil toplum ile devletin etkileşimini devrim yaratacak şekilde
etkilemiş ve hala bireysel ve toplumsal yaşamı kökünden değiştirmekte; çok ciddi
ekonomik, sosyal, kültürel ve politik sonuçlar doğurmaktadır.

Yeni iletişim teknolojilerinin doğurduğu en önemli sonuç, küresel ve yerel düzeyde enformasyon ve bilgi akışının hızlanmış, kolaylaşmış ve ucuzlamış olmasıdır. Artık dünyanın herhangi bir A noktasından bir B noktasına günün her anında sinyal ulaştırmak, ses, yazı, görüntü ve veri göndermek oldukça kolaylaşmıştır.

YENİ MEDYA DÜZENİ

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından hazırlanan ve editörlüğünü Prof. Dr. Naci BOSTANCI'nın üstlendiği "İ&D İletişim ve Diplomasi" adlı hakemli derginin "Yeni Medya" temalı ilk sayısı çıktı.

DİGİTAL ORTAMDA SUNULACAK

Her sayısının ana konusu tematik olarak belirlenecek derginin, kendi alanında temel başvuru kaynakları arasında yer alması, uluslararası bir boyut kazanması, ilişkili çevrelerde karşılık bulması ve katkı sağlaması amaçlanmaktadır. Bir kamu kurumu olan BYEGM'nin sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda dergi ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Ayrıca, daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla Genel Müdürlüğün (www.byegm.gov.tr) ve derginin (www.iletisimvediplomasi.com) internet sayfalarında elektronik olarak ve dijital yayın ortamında sunulacaktır. Altı ayda bir yayımlanacak olan derginin ikinci sayısında "Çocuk ve Medya" teması ele alınacak olup, makale kabul süreci başlamıştır.