Batum yükseliyor

Skylife Dergisi'ne Batum ile ilgili bir gezi yazısı hazırlandı. Buna göre, Kafkasların giriş kapısı Batum, turizme yazgılı kozmopolit bir sahil kenti. Tarih boyunca pek çok uygarlığın buluşma noktası olan kentin Kafkasların Antalya’sı olarak anılması boşuna değil.

Batum yükseliyor

Batum, uzun kumsalları ve muhteşem doğasıyla özellikle bahar ve yaz aylarında çok keyifli. Artvin’in kapı komşusu olan şehir, doğası ve havasıyla Doğu Karadeniz’i, mutfağıyla Kafkasları, mimarisiyle de Avrupa’yı andırıyor. Dağ ile denizi buluşturan kentlerin doğal cazibesini taşıyan şehrin yemyeşil yamaçları çay bahçeleriyle kaplı.

ŞEHİR YENİDEN KURULUYOR

Yaklaşık 150 bin nüfuslu eski bir liman kenti olan Batum, geniş ve verimli bir ova üzerine kurulmuş. Osmanlı’nın üç asırlık izlerini taşıyan kentin tarihi üç bin yıl öncesine kadar uzanıyor. Çarlık Rusya’sında askerlerin, Sovyet döneminde ise bürokratların yazlıklarına ev sahipliği yapmış.

Gürcistan'ın sahil kenti Batum

Günümüzdeki Batum ise Türkiye ile geliştirilen iyi ilişkilerin de etkisiyle hızlı bir gelişim süreci yaşıyor. Yaşanan değişim olağanüstü. Şehir adeta yeniden kuruluyor. Mimari yapılanma için ünlü İtalyan kuruluşlarıyla anlaşılmış. Avrupalı büyük otel zincirlerine bağlı beş yıldızlı üçü yeni otelin yapımı sürüyor. Yerel yönetim, otel yatırımlarında mimariyi ön plana çıkarma şartı koymuş.

Batum yükseliyor

Altın kubbeli katedralleriyle tanınan Batum Bulvarı, geçtiğimiz yıl beş kilometrelik plajın da eklenmesiyle dev bir eğlence alanına dönüşmüş. Adalet Sarayı başta olmak üzere pek çok anıt yapı ve gökdelenin geceleri aydınlatılması, şehrin silüetini değiştirmiş. Üst üste konulmuş çakıl taşları şeklindeki sıra dışı mimarisiyle dikkat çeken Batum Akvaryumu’nun ise 2013 yılında tamamlanması bekleniyor.

BİNALAR YENİLENİYOR

Sovyet döneminden kalma devasa apartmanlar hızla yenilenip renklendiriliyor. Bu yılki hedefini bir milyon turist olarak açıklayan kenti tanımanın en iyi yolu, uzun yürüyüşler yapmak. Tarihte pek çok önemli olaya tanıklık eden Özgürlük Meydanı’ndaki Medea Heykeli, kentin simge yapılarından. Ortodoks Kilisesi ve Aziz Barbare Katedrali de bu meydanda. Eski Postane Binası, kentin iki merkez caddesinin kesiştiği noktada yükseliyor. Gösterişli Opera Sarayı biraz daha ileride.

Batum yükseliyor

GÖRÜLMEYE DEĞER YER ÇOK

Taçsız Kral olarak anılan Şair İlya Çavçavadze’nin heykeli manzarayı tamamlıyor. Sahildeki Batum Devlet Parkı ise kentin ortasında yemyeşil bir ada gibi. Oksijen deposu yürüyüş parkurlarıyla dolu parkın bitişiğindeki Batum Üniversitesi Çarlık dönemi mimarisinin zarif bir örneği. Batum’da görülmeye değer yer çok. Bir Osmanlı eseri olan Batum (Orta) Camii de bunlardan biri. 10 kadar müze arasında Acara Devlet, Sanat, Teknoloji ve Etnografya müzeleri ön plana çıkıyor.

Batum yükseliyor