Bayramda yola çıkacaklara uzmanından uyarılar

e

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarının sevincini hüzne döndüren trafik kazaları bayram tatillerinde en çok 12.00-16.00 saatlerinde meydana geliyor. Bayramda hava sıcaklıklarının yüksek olması beklendiği için yola sabah çıkılması konusunda uyaran uzmanlar, uykusuz ve yorgun şekilde asla araç kullanılmaması gerektiğini belirtiyor. Radyo Trafik'in Emniyet Genel Müdürlüğü istatistiklerinden derlediği bilgilere göre, bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarının yüzde 52'si 12.00-16.00 saatlerinde yaşanıyor.

KAZALARIN YÜZDE 50'Sİ AŞIRI HIZ KAYNAKLI

Kazaların yüzde 29'u "araçların hızını yol ve hava şartlarına uydurmaması", yüzde 21'i de "araçların hızlarını kavşaklara-dönemeçlere yaklaşırken azaltmaması" nedeniyle meydana geliyor. Bu iki oran göz önünde bulundurulduğunda kazaların yüzde 50'si aşırı hızdan kaynaklanıyor. "Yanlış dönüş veya manevra yapmak" kazaların yüzde 15'inin nedeni olurken, kazaların yüzde 12'si ise şerit ihlalinden kaynaklanıyor.

ARAÇLARIN BAKIMI VE MUAYENESİ TAM OLMALI

Trafik ve yol güvenliği konusunda uzmanlar, bayramda yola çıkacak araçların sayısının artması nedeniyle sürücülere önemli uyarılarda bulunuyor. Uzmanların dikkat çektiği ilk nokta "araçların muayenesinin ve bakımının tam olması" yönünde. Yola çıkmadan önce araç bakımının yaptırılmasının önemli olduğuna işaret eden uzmanlar, araç lastiklerin hava basıncını ve durumunu, aracın hız, yakıt göstergeleri, airbag göstergeleri gibi tüm aksamların, ilk yardım çantası, yangın söndürme tüpü, üçgen reflektör gibi gerekli malzemelerin kontrol edilmesi gerektiğini vurguluyor.

YOL ÇALIŞMALARI HAKKINDA BİLGİ EDİNİLMELİ

Uzmanlar, yola çıkacak vatandaşların, güzergahlarını önceden kontrol etmesi gerektiğini belirtiyor. Sürücülerin yol güzergahları hakkında önceden bilgi edinmesini isteyen uzmanlar, giysilerin mümkün olduğunca rahat ve hafif olmasına özen gösterilmesini, pedalların hissedilebileceği ince tabanlı ve rahat ayakkabıların tercih edilmesini tavsiye ediyor. Sürücülerin her 15 dakikada bir dinlenmesi gerektiğini kaydeden uzmanlar, tüm trafik işaretlerine, işaretçilerine ve kurallarına uyulması, araç içinde dikkati dağıtacak, görüşü kapatacak eşyaların bulundurulmaması, tüm eşyaların sabitlenmesi, hem önde hem arkada otururken emniyet kemerinin mutlaka takılması, bebeklerin, küçük çocukların yaşlarına uygun çocuk koltuğuyla seyahat etmesinin sağlanılması konusunda uyarıyor.

HAVALAR SICAK, YOLA ERKEN SAATLERDE ÇIKILMALI

Uzmanlar, bu bayramda hava sıcaklıklarının yüksek olması beklendiği için yola sabah çıkılması, uykusuz ve yorgun şekilde asla araç kullanılmaması gerektiğini vurguluyor. Sürüş esnasında bol bol sıvı tüketilmesinin konsantrasyonun korunmasına yardımcı olacağının belirtildiği uyarılar arasında, klimanın sürekli çalıştırılmaması, zaman zaman camların açılarak araçların havalandırılmasının ihmal edilmemesi de yer alıyor. Yoğunluk, kaza veya yol çalışması nedeniyle oluşan konvoylarda veya feribot girişlerindeki beklemelerde sakinliğin korunmasını isteyen uzmanlar, seyir halindeyken takip mesafesinin korunması gerektiğine dikkati çekiyor. Uzmanlar, mıcır gibi gevşek malzemeli zeminli yollarda ani fren ve direksiyon hareketlerinden kaçınılmasının ve hızın azaltılmasının önemli olduğunu bildiriyor.

ÇOCUK KOLTUĞU HAYAT KURTARIYOR

Türkiye'de 1 Haziran 2010'dan beri boyu 135 santimetrenin, ağırlığı da 36 kilogramın altındaki çocukların, çocuk güvenlik koltuğunda seyahat zorunluluğu bulunuyor. İstatistikler, çocuk güvenlik koltuğunun kullanımının zorunlu olduğu ülkelerde trafik kazalarında çocuk ölüm oranlarının yüzde 3'e kadar gerilediğini, yasal zorunluluk olmayan ülkelerde ise bu oranın yüzde 46'lara çıktığını gösteriyor.