BDDK kararı sonrası taksitle harcama düştü

BDDK kararı sonrası taksitle harcama düştü

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartı taksit sayısına sınırlandırma getiren ve hatta bazı ürünlerde tamamen kaldıran yönetmeliği 1 Şubat'tan itibaren uygulanmaya başlamıştı. Kredi kartı taksit sayısına sınırlandırılma getirilmesinden sonraki döneme ait ilk veri Merkez Bankası'nın Haftalık Para ve Banka İstatistiklerinde yayımlandı.

KREDİ KARTI HARCAMALARI AZALDI

Buna göre, geçen hafta kredi kartı harcama tutarı 1 milyar 297 milyon lira azalarak 92 milyar 688 milyon liradan 91 milyar 391 milyon liraya geriledi.

TAKSİTLİ HARCAMA YAKLAŞIK 700 MİLYON LİRA DÜŞTÜ

Kredi kartı harcamalarında taksitli tutar ise yönetmeliğin yürürlüğü girmesinin ardından bir haftalık dönemde 693 milyon lira azalarak 52 milyar 896 milyon liradan 52 milyar 203 milyon liraya düştü.

Söz konusu hafta da taksitsiz kredi kartı harcama tutarı ise 604 milyon lira azalarak 39 milyar 793 milyon liradan 39 milyar 189 milyon liraya geriledi.

YENİ TAKSİT İMKANLARI ORTADAN KALKIYOR

Analistler, bankaların zaten 2014 yılı hedeflerini paylaşırken bu segmentte bir azalma yaşanacağını belirttiklerini ifade ederken, bunun normal bir trend olduğunu ve bankalar için bu segmentin daha az karlı bir segment olacağını kaydediyor.

Bundan sonraki süreçte de de taksitle kredi kartı harcama tutarında bir azalma görüleceğini belirten analistler, kredi kartı ile alışverişte taksit sayısının azaldığını ve yeni taksit imkanlarının da ortadan kalktığını ifade ediyor.

Analistler, BDDK'nın etkilerinin bundan sonraki süreçte daha büyük hacimlerde görüleceğine dikkati çekerken, kredi kartı harcamalarında da bir düşüş görüldüğünü ve bundan sonra da görülmeye devam edeceğini aktarıyor.