Bedelli askerlik anketi açıklandı

Bedelli askerlik anketi açıklandı

4 bin 652 kişinin katılımı ile 18-23 Mart 2014 tarihleri arasında online veri toplama yöntemiyle gerçekleştirilen araştırma, yaş faktörünün en önemli parametre olduğu ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre daha önce 2011 yılında çıkan bedelli askerlik yasasından yararlanmayanların çok büyük bir bölümü o dönem yararlanmama sebebi olarak 30 yaşını doldurmadıklarını ifade etti.

Yapılan araştırma, bedelli askerlikte "25 yaş ve 15 bin TL" bu yasayı bekleyen çok büyük bir kesimin beklentisini karşılayacağını ortaya koydu.

İŞTE ARAŞTIRMA RAKAMLARI

Bedelli Askerlik Yasasını bekleyenlerin büyük bir çoğunluğunun (%78) doğum yılları 1983 – 1987 arasında.

Katılımcıların askerlik görevini yerine getirememiş olmalarının en önemli sebebi olarak % 37,3 ile eğitim ve kariyer ilk sırada gelirken, evli ve çocuk sahibi olmaları en önemli ikinci gerekçe.

Görüşülen kişilerin % 98,7'si 2011 yılında çıkan bedelli askerlik yasasından yararlanamadığı anlaşıldı.

NEDEN BEDELLİ ASKERLİK?

"Bedelli Askerlik Neden Çıkmalıdır?" sorusuna katılımcıların % 42,5'lik bölümü "Aileme Bakıyorum " ve % 16,3 'lük bir bölümü de "İşimi, İşyerimi kaybetmek istemiyorum" cevaplarını verdi.

Katılımcıların % 74,6'sı Bedelli Askerlik Yasasının 25 yaş ve 15 bin TL ile çıkmasını talep etti.

Katılımcıların % 41,7'si 27 yaş ve 20 bin TL olması durumunda Bedelli Askerlik yasasından yararlanabileceğini belirtti. Bunun yanı sıra % 27,5'lik bir bölüm ise "Ücret Önemli Değil" görüşünde.

Katılımcılar "Şuan Yapmakta Olduğunuz İşinizi Normal Askerlik Sonrası Devam Ettirebilecek Misiniz?" sorusuna %62,7'si "Hayır" yanıtını verdi.

"EN İYİ VE EN KAPSAMLI BEDELLİ ARAŞTIRMASI"

Konu ile ilgili görüştüğümüz "Bedelli Platformu" sözcüsü Ali Deniz şunları söyledi:

"Bu anket bugüne kadar yapılan en iyi en kapsamlı çalışmalardan birisi. Bunun için uzun uğraşlar verdik. Devlet büyüklerimizin de bu sonuçları dikkate alacağını düşünüyoruz. Bu sosyal yaranın artık çözüme kavuşacağına inanıyoruz. Sayın Başbakanımız ve Sayın Milli Savunma Bakanımız bu büyük beklentiyi mutlaka karşılıksız bırakmayacaklardır. Önümüzdeki salı günü de zaten anket sonuçlarını Meclis'te sayın vekillerimizle paylaşıyor olacağız. Umarız 1 milyona yakın vatandaşın beklediği müjdeli haber en kısa zamanda gelir"