Belçikalı senatörden Kur'an'a saldırı
ensonhaber.com

Belçika eski güzellik kraliçesi ve avukat Van dermeersch, pazar günleri yayımlanan De Zondag gazetesindeki röportajında, Kuran'ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) aykırı olduğunu öne sürdü.

Kuran'daki ayetlerde "kafirlerin öldürülmesinin emredildiğini" iddia eden Van dermeersch, kutsal kitapta şiddet çağrısı yapıldığını savundu.

Belçikalı senatörden Kur'an'a saldırı

"KUR'AN, TOPLUMUMUZ İÇİN TEHLİKE YARATIYOR"

BBC'de yer alan habere göre; Belçikalı senatör, "Kuran'ın yarattığı tehlike konusunda toplumu uyarmak için AİHM'e başvuracağım" ifadelerini kullandı.

Van dermeesch Kuran'ın yasaklanmasını değil, kutsal kitabın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) açısından gözden geçirilmesini talep edeceğini söyledi.

"İSLAM'A KARŞI TAKINTIM YOK"

İslam dinine karşı "takıntısı" bulunmadığını söyleyen Anke Van dermeesch, Kuran'da "kadına yönelik ayrımcılık, şiddet ve tecavüzün savunulduğunu" öne sürdü.

MÜSLÜMAN KADINLARA DA KARIŞTI

Belçikalı politikacıya göre, Müslüman kadınların büyük bölümü, 'sosyal baskı yüzünden başörtüsü takmak zorunda kalıyor'. Van dermeesch, bu nedenle '18 yaşından küçük kadınların başörtüsü takmasının yasaklanmasını' da istedi.

Belçikalı senatörden Kur'an'a saldırı

MUHAFAZAKAR HRİSTİYANLAR DA TEPKİLİ

Anke Van dermeesch'in Kuran'la ilgili şikayet kararı, aşırı sağ kesimde olumlu karşılık bulurken, muhafazakar Hristiyan kesimlerden tepki görüyor.

Hollanda'da yayımlanan muhafazakar eğilimli De Dagelijkse Standaard gazetesi, bu kararı "tuhaf" diye değerlendirdi. Gazete, aşırı sağcı politikacının Kuran'la ilgili kararını alaycı bir dille eleştirdi.

Gazeteye göre Van dermeesch, İslam'ı bir din ve dünya görüşü olarak eleştirmenin bir adım ötesine geçerek, Hollandalı aşırı sağcı lider Geert Wilders'i bile geride bıraktı.

MÜSLÜMANLARA HAKARETTEN VAZGEÇMEDİ

İslam'ı Avrupa toplumu için "en büyük risk" olarak tanımlayan Anke Van dermeesch, birkaç hafta önce yayımlanan kitabı ile yine tartışmaların odağına oturmuştu.

Belçikalı senatör, anılarını kaleme aldığı "A.N.K.E, politiek in correct" adlı kitabın kapağında, topuklu kırmızı ayakkabı ile Kuran'ın üzerine basan bir kadın fotoğrafına yer verildi.

Van dermeesch, bu fotoğrafı "Kuran'daki kadınlara yönelik ayrımcılığı protesto etmek için koyduğunu" söyledi.

Belçikalı Müslüman politikacılar, Kuran'ın çiğnendiği kitap kapağı ile ilgili suç duyurusu kararı aldı.

KURAN'IN İLGİLENDİĞİ KISIMLARINI OKUMUŞ

Anke Van dermeesch, De Zondag gazetesindeki röportajında, "Kuran'ın tamamını okudunuz mu?" sorusuna, "Hayır, sadece ilgilendiğim konulardaki bölümleri okudum" karşılığını verdi.

ESKİ BELÇİKA GÜZELİ

Belçika'nın Anvers kentinde 1972 yılında doğan Anke Van dermeesch, 1991 yılında güzellik kraliçesi seçilmişti.

Hukuk eğitimin ardından 1999 yılında Flaman Liberal Demokrat Parti'de siyasete atılan Van dermeesch, daha sonra aşırı sağcı Flaman Çıkarı Partisi'ne geçti.

Anke Van dermeesch, Federal Parlamento'da senatörlüğün yanı sıra, Flaman Parlamentosu'nda da milletvekili olarak görev yapıyor.