Berlusconi'ye AİHM'den kötü haber

Berlusconi'ye AİHM'den kötü haber

İtalya'da, hakkında vergi kaçırmaktan kesinleşmiş yargı kararı bulunan ve cezasını sosyal hizmet yaparak çekmeye hazırlanan eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerine katılma hayalleri yıkıldı.

Şirketi Mediaset ile Amerikan filmlerinin alım-satımında vergi kaçırdığına dair hakkında kesinleşmiş 1 senelik hapis cezası yaşından ötürü sosyal hizmete çevrilen Berlusconi'nin siyasi kariyerinde tek umudu olan 22-25 Mayıs'taki AP seçimlerinde aday olmasının önündeki engeli Strasbourg'daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kaldırmadı.

BERLUSCONİ AP SEÇİMLERİNE KATILAMAYACAK

Vergi usulsüzlüğünden 1 senelik hapis cezasının yanı sıra 2 yıl kamu görevlerinden men cezası alan ve bu sürede hiçbir seçimde adaylığını koyamayacak Berlusconi'nin bu cezasının durdurulması için partisi Forza Italia'dan bir grup parlamenter ve bazı vatandaşlar adına başvuruda bulunan avukat Ana Palacio'nun talebi AİHM tarafından reddedildi.

İtalyan haber ajansı ANSA'nın kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Palacio'nun AİHM'ye 39. madde kapsamında başvurduğu, mahkemenin ise Berlusconi'nin durumunun, 39. madde içinde değerlendirilemeyeceğine hükmettiği belirtildi. Hayati risk veya fiziksel yetersizlik durumunda 39. maddenin mahkemeye herhangi bir insan hakkı ihlali varsa Avrupa Konseyi'ne üye ülkeyi uyarma hakkı verdiği ifade edilirken, Berlusconi'nin durumunun bu kapsamda olmaması nedeniyle böyle bir kararın çıktığı kaydedildi.

Sosyal hizmet cezası dün karara bağlanan deneyimli lidere partisinin siyasi faaliyetlerine katılması yönünde ise bir yasak gelmemişti. Berlusconi'nin siyasi faaliyetlerine kısmen devam edebilecek olması Berlusconi'nin avukatlarınca tatmin edici bulunurken, ülkedeki sol kesim kararı eleştirmişti.

Berlusconi, bu karar sonrası yarın partisi Forza Italia'nın Roma'daki genel merkezinde basın toplantısı düzenleyerek, AP seçimlerindeki adaylarını tanıtıp, partisinin programı hakkında bilgi verecek.

Milano'daki vesayet mahkemesi dün verdiği kararla 77 yaşındaki liderin Milano yakınlarındaki Cesena Boscone'de engelli yaşlıların bakımına haftada bir gün yardımcı olmasına karar vermişti.